in , , ,

Effect op stikstof van 130 naar 100 km/u (Spoiler: dat is er niet)

Gisteren kwam het met het besluit om de snelheid overdag tot 130 km/u te beperken, als noodmaatregel om de bouw weer op gang te helpen. Er werd niet bijgezegd wat het effect zou zijn op de uitstoot van stikstofverbindingen (kortweg ).

Een politicus zei eerder op TV dat de maatregel 4% zou schelen op de uitstoot. Niet erg veel maar ik kan me voorstellen dat je daarmee tijdelijk de bouw weer zou kunnen hervatten.

Er wordt gezegd dat de cijfers nog voor het debat morgen zullen worden vrijgegeven, maar dat duurt me te lang, dus heb ik maar even het sommetje gemaakt, op een bierviltje natuurlijk, waar wij ingenieurs dol op zijn.

  • Alle kilometers worden nog steeds gereden, maar met een lagere snelheid. Dat kan moeilijk gemiddeld meer dan 30% uitstootvermindering opleveren.
  • Van alle autokilometers wordt ongeveer de helft (zie onder) op de snelweg gereden: factor 50%.
  • Van alle snelwegkilomers wordt (aanname) maximaal de helft gereden op stukken waar je 130 mag: factor 50%.
  • Van alle kilometers wordt maar ca 50% gereden door benzineauto’s, de voornaamste 130 rijders dus, en lang niet iedereen rijdt 130 als dat mag, dus weer een aanname: factor 50%.

30% x 50% x 50% x 50% = 3,75%

Dat zit heel dicht bij de genoemde 4%, dus neem ik aan dat de maatregel inderdaad de stikstofuitstoot van het verkeer met 4% vermindert.
Alleen: het autoverkeer veroorzaakt maar 6% van de uitstoot (zie rechts). Het effect van de maatregel is dus maar 6% x 3,75% = 0,225%!
De nauwkeurigheid van de metingen en de aannames over depositie is tientallen procenten, dus kan gerust gezegd worden dat het effect van de maatregel nihil en in ieder geval niet aantoonbaar is.

Het effect is zo klein dat bij een voortzettende toename van het aantal auto’s (0,5% per jaar) de maatregel al in een half jaar teniet gedaan wordt.

Anderzijds: gelukkig daalt de uitstoot per kilometer van benzineauto’s (grootste deel van de 130 rijders) sterk: in de laatste 25 jaar met 94%, de laatste 5 jaar met ca 50% (zie onder). Als dat doorzet verlaagt dat de uitstoot volgend jaar met 10%, 44 maal het effect van de snelheidsmaatregel.

Dit zijn bierviltjesberekeningen, maar ook als ik er in mijn aannames in totaal 100% naast zit, blijft de maatregel een marginaal effect hebben. Ik ben dus razend benieuwd naar de berekeningen van het ! Als die met de mijne overeenkomen wordt het een interessant debat morgen…

Het blijft in ieder geval een raadsel waarom de zijn allerlaatste eigen standpunt verkwanselt voor een maatregel met een onmeetbaar klein effect.

Autosnelweg, alle voertuigen, ca 50%

 

Afname stikstofuitstoot per km

Lees verder bij de bron: Climategate


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Waarom begint de EU over NOx en niet over 5G ????
1 jaar geleden

Het CO2 verhaal was al krankzinnig maar het stikstof verhaal is nog vele malen gekker. Het is zo krankzinnig dat ik er helemaal niets van wil zeggen omdat er een ander onderwerp is dat vele duizenden malen belangrijker is en waar je niets over hoort en dat is 5G. En het zou mij zomaar helemaal niets verbazen als de EU de “stikstofbom” in de publiciteit heeft gegooid zodat de mensen en regeringen niet over 5G zouden beginnen.
We weten zo langzaamaan dat de EU helemaal niets om mensen geeft.

Als er een onderwerp is waarover de kranten vol zouden moeten staan (wat niet zo is want alle grote kranten en TV zijn eigendom van de elite) dan is het over het feit dat overal 5G masten worden opgesteld en dat het gezondheidsaspect van 5G straling nergens is onderzocht. En dat terwijl bekend is dat 4G straling van telefoons al wordt verdacht van het veroorzaken van tumoren in het hoofd rond de plek waar het oor zit. 5G is honderden malen schadelijk en zit in militaire wapens er daar hoor je niets over ….

Hier klopt iets totaal niet !!!!!! Dus vermijd de NOx discussie en begin onmiddellijk over 5G !!!

Trololol, EU eist weer eens wat: einde inmenging rechtspraak Turkije

Europa loopt helemaal vol met ILLEGALE migranten, inmiddels meer dan vier miljoen