in

Ernstige zorgen om lekkende kerncentrale in Doel

5109705793 206731feda kernreactor1

Er is van alles mis met de kerncentrale in het Belgische Doel: olielekkage, haarscheurtjes, slechte controle. Er zou zelfs sprake zijn van sabotage.

In het verleden was er vaker onrust over de Belgische kerncentrales dicht bij onze Brabantse grens. Nog nooit waren de berichten zo verontrustend als nu.

Lokale politici in Brabant en Zeeland maken zich zorgen over de kerncentrale in het Belgische Doel, vlak over de Nederlandse grens. Een van de vier kernreactoren is begin augustus stilgevallen, nadat een grote hoeveelheid olie was weggelekt uit een stoomturbine, mogelijk als gevolg van sabotage.

Bij een andere zijn twee jaar geleden haarscheuren aangetroffen in het reactorvat; volgens de Belgische omroep VRT blijkt uit nieuw onderzoek dat het vat zodanig is verzwakt, dat die centrale wellicht nooit meer opengaat.

Twaalf keer ingebroken

Soortgelijke vragen stelt de fractie van GroenLinks in Zeeland, gealarmeerd door een artikel in dagblad De Morgen waarin activiste Anja Hermans vertelt hoe ze in 2007 en 2008 twaalf keer inbrak op het terrein van de kerncentrale. Die noemt ze ‘zo lek als een zeef’. Hermans kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van een halfjaar. Sinds haar inbraken is er veel aan de beveiliging verbeterd, vertelt ze in de krant. ‘Er hangen nu om de 10 meter bolcamera’s en dat is mooi, maar bij gebrek aan verlichting registreren die bij nacht niets.’ Volgens de eigenaar van de kerncentrale, Electrabel, is Hermans nooit in het beveiligde deel van de centrale geweest, de zogeheten ‘warme zone’.

De kerncentrale van Doel ligt aan de Westerschelde, vlakbij het havengebied van Antwerpen. Ze heeft vier reactoren, waarvan er nu twee stil liggen. Het was de bedoeling dat Doel 3 opnieuw werd opgestart, maar dat kan pas als nieuw onderzoek naar de haarscheuren in het reactorvat is afgerond.

De reactor van Doel 4 schakelde op 5 augustus automatisch uit, nadat de smeerolie uit een van de stoomturbines was weg gelekt. Een afsluiter van de olietank stond open, ‘waarschijnlijk door een bewuste manuele handeling’, aldus Electrabel.

via VK.

Foto via johan wieland cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
da9e1cc579cd8f5a82af638b 640 rente1

Niets zo winstgevend voor een bank als een bedrijf in de problemen, woekerrentes betalen

5858033130 5dd90c6715 euro broken1

Omlaag die zorgpremie, verzekeraars zijn steenrijk!