in

EU gaat 3,5 miljard euro subsidie geven aan grote wapenbedrijven

Diep weggestopt in de EU-begroting voor 2017/18 vinden we een voorstel om miljarden toe te kennen aan grote wapenbedrijven.

Terwijl veel Zuid-Europeanen gebukt gaan onder snoeiharde bezuinigingsmaatregelen, is Brussel niet van plan te investeren in mensen of in vrede, maar in wapens, militarisme en oorlog.

Het voorstel, dat is uitgewerkt door het Instituut voor veiligheidsstudies van de Europese Unie (EUISS), zou tussen 2021 en 2027 zo’n 3,5 miljard gaan kosten.

Carte blanche

Enkele van de grootste wapenbedrijven ter wereld werkten mee aan de totstandkoming van het voorstel.

De wapenindustrie adviseerde de EU over militaire strategie en kwam (niet geheel verrassend) tot de conclusie dat meer geld moet investeren in wapens.

Het is niet bekend waar het bedrag vandaan moet komen. Waar zal worden gesneden om het voorstel te financieren?

Er wordt ook niet uitgelegd hoe het geld zal worden besteed en wat er zal worden gedaan om te voorkomen dat de wapenbedrijven carte blanche krijgen.

Wapenembargo

In februari riep het Europees Parlement nog op tot een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië vanwege de mensenrechtenschendingen die dat land begaat in .

Veel van de wapens die Saoedi-Arabië gebruikt om bombardementen op burgerdoelen uit te voeren, zijn gemaakt in Europa.

De EU zou juist moeten investeren in banen en onderzoeksprojecten die bijdragen aan het voorkomen van conflicten.

Petitie

Steeds meer mensen verzetten zich tegen de Europese investeringen in wapens. Al meer dan 62.000 mensen ondertekenden een petitie van het Network Against Arms Trade.

Willen we een sociaal Europa dat investeert in mensen en vrede of willen we een Europa dat zich richt op wapens, militarisme en oorlog?

“De wereld is overbewapend en vrede is ondergefinancierd,” zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Lees verder via de Bron: Time2Wakeup!

Photo by vuvanhahung cc


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J.C. Dreves
4 jaren geleden

Ik ben altijd van mening geweest, dat de EU was opgericht om de economische belangen van de deelnemende landen te behartigen. Nu blijkt, dat men de wapenindustrie met miljarden euro’s steunt. De EU heeft zich dus verlaagd tot een machtsblok tegen Rusland. En dat betekent voor mij dat wij zo snel mogelijk, net als Engeland, uit de EU moeten vertrekken. Met Trump aan het roer in Amerika is de 3e wereldoorlog dichterbij gekomen. En dan spant Amerika de EU er voor om de eerste klappen van de Russen op te vangen.

4 jaren geleden

Als pacifist lijken er mij betere zaken om geld aan uit te geven dan eender welk soort wapens. Maar dit artikel neemt een Trumpiaans loopje met de werkelijkheid: “EU gaat 3.5 miljard euro subsidie geven aan grote wapenbedrijven” is een prachtige click-bait titel, maar niet meer dan dat. Het cijfer van 3.5 miljard zit nergens in de voorgestelde begroting (voor het jaar 2017 aangezien het hier over fiscale jaren gaat), de 3.5 miljard zit in een rapport van de EU Institute for Security Studies (EUISS) – en de grote spelers in de defensie-industrie hebben daar uiteraard aan meegeschreven, voor een voorbereidende actie die 3.5 miljard voorsteld over de periode 2021-2027, bestaat echter bijlange niet uit subsidies, het woord komt zelfs niet voor in het budget of het rapport… het voorgestelde budget spreekt van 80 miljoen over de volgende drie jaar aan alle security gerelateerde projecten (en dat is een zeer ruime noemer). Het EUISS doet alleen maar studies, dat is alles, geen beleid, niks.

4 jaren geleden

European Parliament resolution of 26 October 2016 on the Council position on the draft general budget of the European Union for the financial year 2017

… resolution on a position on a draft… becomes “in het budget”… Well played, good sir, well played.

En wat is een budget voor 2017/18? Er staat “for the financial year 2017”. Zelfs dat heeft u niet goed gelezen.

Handig! Alles wat je moet weten over de nieuwe BKR-regels

Persoonsgebonden CO2-budget op komst, afdwingbaar met Energie-spionagemeter