in , , ,

Europees Hof bestempelt BPA(blikjes, plastic flessen, speelgoed) als “toxisch” en “erg zorgwekkend”

water fles 1563168258
PublicDomainPictures / Pixabay

De omstreden stof Bisphenol A is “toxisch” en “erg zorgwekkend”. Dat stelt het Europees Hof van Justitie in een vonnis.

Bisphenol A, kortweg BPA, is een chemische stof die alomtegenwoordig is in consumentenproducten zoals blikjes, plastic flessen, speelgoed, schoenen en papier. Maar de stof is ook al jaren erg omstreden, onder meer door haar hormoonverstorende eigenschappen. Vooral bij kinderen wordt ze in verband gebracht met gedragsstoornissen en een hoger risico op hormonale kankers.

Blij met het vonnis

Al jaren proberen milieu- en consumentenverenigingen daarom strengere wetgeving af te dwingen op het gebruik van de stof, onder meer via de rechtbank. De Europese Commissie bestempelde de stof al in 2016 als toxisch. Gisteren (donderdag) bevestigde het Europees hof die beslissing.

Milieubewegingen zijn erg blij met het vonnis. “De dagen van BPA zijn eindelijk geteld”, zegt Tatiana Santos van de Europese milieukoepel EEB. “Volgens de Europese wetgeving moet de stof nu uitgefaseerd worden, en de commissie moet daar een prioriteit van maken.”

Substituut

Maar met het verdwijnen van BPA is de strijd niet gestreden, zegt ze. De stof zal waarschijnlijk snel vervangen worden door BPS, een gelijkaardige stof die nog niet aan regels onderhevig is. De Europese wetten bekijken immers elke stof afzonderlijk.

“Jammer genoeg, zowel in het geval van BPA als bij andere gevaarlijke stoffen, reageert de overheid te traag op pogingen van de chemische industrie om copycat-stoffen te lanceren van zodra een gevaarlijke stof verboden wordt”, zegt Santos. “We twijfelen er niet aan dat de industrie dit zal doen. De industrie verloor haar moreel kompas toen ze miljoenen uitgaf aan het gevecht tegen de wetenschap rond BPA om haar verkoopcijfers hoog te houden. We hebben nood aan hervormingen”.

Het Europees Hof spreekt zich tegen 20 september 2019 ook nog uit over de hormoonverstorende eigenschappen van BPA.

Lees verder bij de bron: dewereldmorgen

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
bew politie

Tientallen schorsingen bij politie om integriteitszaken: ‘topje van de ijsberg’

Parasitaire Anisakiasis maakt opmars doordat we steeds meer Sushi eten