in , , , , ,

Facebook schakelt toegang door transparantie-waakhonden uit, controle van politieke advertenties is over

KristopherK / Pixabay

Facebook heeft het vermogen van externe pleitbezorgers van transparantie om politieke advertenties op het sociale netwerk te controleren, uitgeschakeld – een actie die door een van de betrokken organisaties wordt beschreven als een “verschrikkelijke blik”. 

Het Britse WhoTargetsMe en het in de gevestigde ProPublica gebruiken vrijwillig geïnstalleerde browser-plug-ins om gegevens te verzamelen over advertenties die op gebruikers zijn gericht. De tools hebben bijgedragen aan het blootleggen van “veel van de reclametatieken gebruikt door politici, waardoor het moeilijker wordt voor degenen die betalen voor negatieve advertenties om te ontsnappen aan onderzoek “, meldt  The Guardian .

De nieuwe beperkingen werden geïmplementeerd te midden van wat Facebook zei dat deel uitmaakte van een bredere aanpak van plug-ins van derden, waaronder ad-blockers, die ongeautoriseerde gegevens van de site oogsten.

“Tien dagen geleden stopte onze software met werken, en de inspanningen om deze te repareren zijn veel moeilijker gebleken dan voorheen”, zegt de mede-oprichter van WhoTargetsMe, Sam Jeffers, die vreesde dat zijn service binnenkort effectief zou worden uitgesloten van het sociale mediaplatform. “Facebook versluiert opzettelijk hun code. Wanneer we kleine wijzigingen hebben aangebracht, hebben ze binnen enkele uren gereageerd met verdere updates.”

“Dit komt in een jaar waarin meer dan een derde van de wereldbevolking heeft de mogelijkheid om te stemmen, met de verkiezingen in de hele EU, India, , Australië, Zuid-, Israël en om een paar te noemen. In totaal zijn ze actief proberen om te voorkomen dat ons project gegevens verzamelt over de advertenties die worden weergegeven en de targeting van die advertenties. We denken dat dit de verkeerde beslissing is. “

Ongeveer 20.000 mensen hadden zich vrijwillig aangemeld bij WhoTargetsMe – die Facebook nu vrijwel onbruikbaar heeft gemaakt.

WhoTargetsMe  werd opgericht voorafgaand aan de algemene verkiezingen  in 2017 in reactie op bezorgdheid over de impact van online adverteren tijdens het EU-referendum, toen miljoenen ponden werden uitgegeven aan Facebook-advertenties door zowel Leave als Remain met weinig controle van wat kiezers zagen.

Door de Britse organisatie verzamelde gegevens hebben ertoe bijgedragen dat de conservatieven  tijdens het einde van de campagne van 2017 zich op persoonlijke kritiek van de secretaresse voor schaduwhuishoudingen, Diane Abbott, concentreerden  , naast het  gebruik van een leemte  in de kieswetgeving om campagne te voeren tegen lokale problemen via gerichte Facebook-advertenties zonder de uitgavenlimieten te overschrijden.

Bovendien heeft de tool WhoTargetsMe geholpen bij het volgen van verkiezingen over de hele wereld, waarbij de site opmerkelijke reclamepraktijken benadrukte tijdens de verkiezingen in  Duitsland  en in Ierland tijdens het referendum over abortus in het land.

Een  vergelijkbaar hulpmiddel voor het monitoren van advertenties , vastgesteld door ProPublica, is ook beïnvloed door de wijzigingen. Dat instrument had geleid tot negatieve verhalen voor het sociale netwerk, zoals  het blootstellen van hoe oliemaatschappijen omzeilen Facebook's nieuwe advertentie transparantie-instrumenten onder  andere kwesties . – The Guardian

“We verbeteren regelmatig de manier waarop we ongeoorloofde toegang door derden zoals webbrowserinvoegtoepassingen voorkomen om de informatie van mensen veilig te houden,” zei Facebook-woordvoerster Beth Gautier in een reactie. “Dit was een routine-update en werd toegepast op plug-ins voor ad blocking en ad scraping, die mensen informatie kunnen geven aan slechte acteurs op manieren die ze niet hadden verwacht.”

Eind 2018 lanceerde Facebook, na intensief onderzoek door wetgevers over de hele wereld, een eigen advertentiearchief. Hoewel de campagne werd geprezen door campagnevoerders, heeft de socialemediagigant de journalisten en onderzoekers niet snel toegang gegeven tot hun database (momenteel beschikbaar in de VS, het VK en Brazilië, met EU-implementatie vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement in het voorjaar).

Terwijl Facebook zegt dat de interne transparantiepagina van topniveau is, zegt Jeffers van WhoTargetsMe dat het nog steeds ‘inadequaat' is en biedt het geen bruikbare informatie over waarom een ​​bepaalde gebruiker wordt getarget – of wie zich achter genoemde advertenties bevindt.

Lees verder bij de bron: Zero Hedge


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

SP-Kamerlid Ronald van Raak dient nieuwe wet voor bindend referendum in

Pensioenfondsen wat hebben we eraan als ze het presteren om in 1 kwartaal 46 miljard euro te verbranden