in , , , , ,

G20 onderschrijft wereldwijde CO2-belasting

55e1d64a4851ac14ea898675c6203f78083edbe25559754a772972 640 CO2

Bankiers die als gast waren uitgenodigd op de G20 spraken ook over de noodzaak om pensioenfondsen te ‘ontsluiten’, zodat ze het spaargeld van gewone mensen kunnen investeren in de bestrijding van de klimaatcrisis.

G20-ministers ondersteunen CO2-belasting om klimaatverandering te helpen aanpakken

ECB-voorzitter Christine Lagarde roept op tot een mechanisme dat de “werkelijke kosten van CO2” weerspiegelt

Leslie Hook in Londen en Kristen Talman in Venetië

De ministers van Financiën van de G20 hebben voor het eerst gezamenlijk ingestemd met het beprijzen van koolstof, waarbij zij het eens zo omstreden idee hebben omschreven als ééinstrument van het “brede scala aan instrumenten” om de klimaatverandering aan te pakken.

Het belasten van koolstofdioxide-emissies heeft de G20-leden lang verdeeld, met name de VS, die er historisch tegen gekant waren.

“Het aanpakken van de klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en het bevorderen van milieubescherming blijven dringende prioriteiten”, aldus de ministers van Financiën van de G20 zaterdag na besprekingen over een mondiaal belastingakkoord en andere kwesties in Venetië. De oplossingen zouden, “indien nodig, het gebruik van koolstofprijsmechanismen en –stimulansen” kunnen omvatten, aldus de groep, die voor het eerst in een communiqué steun uitsprak voor een koolstofprijs.

William Nordhaus, een Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar, hield de openingstoespraak op de conferentie en riep op tot een “klimaatclub” van landen die bereid zijn zich te committeren aan een CO2-belasting.

“Een belangrijk ingrediënt voor het terugdringen van emissies zijn hoge koolstofprijzen”, zei hij, eraan toevoegend dat een “klimaatclub” een strafheffing zou moeten opleggen aan landen die geen koolstofbeprijzing hebben ingevoerd.

“Als het gaat om het ontsluiten van fiduciaire activa, activa van pensioenfondsen en kapitaal van vermogenseigenaren, moeten we de rol van deze instellingen heroverwegen. We moeten hun model heroverwegen”, zei Fink, verwijzend naar de Wereldbank en het IMF.

Lees hier meer.

De vertegenwoordiger van Biden, de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, omzeilde naar verluidt de kwestie van een CO2-belasting hoewel een snelle afwijzing van het idee opvallend afwezig was.

De opmerking over het “ontsluiten van fiduciaire activa” zoals pensioenbeleggingen is bijzonder verontrustend. Meestal ontgrendel je iets omdat je toegang wilt tot de inhoud.

In de jaren tachtig hebben regeringen overal ter wereld wetten aangenomen om particulier pensioensparen aan te moedigen, maar ze hebben niet in de praktijk gebracht wat ze predikten. Nu zit de wereld vol met regeringen die in financiële nood verkeren en schulden hebben, en gretig hun oog laten vallen op die enorme, maar momenteel ontoegankelijke potten met particulier pensioengeld.

De Chinese Communistische Partij (CCP) was de eerste regering die het taboe doorbrak – in 2020 kondigden de Partij aan dat zij de controle over investeringen in de particuliere sector overnamen. Ondanks China’s hoge particuliere spaarquote heeft China een aantal ernstige financiële problemen, zoals de noodzaak om de wederopbouw na hun overstromingsramp in 2020 te financieren. In normale tijden hadden zij een dergelijk verlies kunnen opvangen. Maar de overstromingsramp, gekoppeld aan de Covid-schok van 2020, en de toch al gespannen financiële positie van de Chinese regering als gevolg van hun krachtige militaire opbouwte zamen met hun langzaam escalerende demografische crisis, kunnen China’s overheidsfinanciën naar de rand van de afgrond duwen. De wanbetalingen op obligaties, met inbegrip van de wanbetalingen op door overheidsbedrijven uitgegeven obligaties, hebben een recordhoogte bereikt.

De nieuwe wetten die de CCP toegang geven tot particuliere spaargelden kunnen een poging zijn om wat tijd te winnen. Mijn mening is dat de Chinese communisten waarschijnlijk van plan zijn hun nieuwe bevoegdheden over de manier waarop particulier geld wordt geïnvesteerd, te gebruiken om particuliere spaarbanken stilletjes te dwingen hun kassaldo’s aan door de overheid goedgekeurde projecten te besteden, en om het geld dat zij van particuliere banken hebben afgepakt, te gebruiken om de gapende gaten in China’s overheidsfinanciën te dichten.

De vermeende klimaatcrisis is de sleutel om dit te laten gebeuren. We hebben het aanvalsplan al gezien – internationale bankorganen en regeringen onderwerpen de aangesloten banken en pensioenfondsen steeds vaker aan klimaatbestendigheidstests.Aangezien de Chinese regering tot dusver lijkt weg te komen met wat zij doet, hoe kunnen financieel noodlijdende westerse regeringen ook meedoen aan de plundering en uw spaargeld in handen krijgen?

Dergelijke klimaattests zullen naar mijn mening waarschijnlijk worden gebruikt om particuliere fondsen te dwingen te investeren in dubieuze groene energieprojecten, ter compensatie van het vermeende klimaatrisico van andere investeringen in hun portefeuilles.

***

Bron hier.

Lees verder bij de bron: Climategate

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
boy in blue denim vest and helmet riding red bicycle

“Overheid offert 520.000 levensjaren!” blijkt uit WOB verzoek EZK van oud CBS directeur

2018 12 04 05 03 06.gele20hesjes20nieuwe20franse20revolutie2000

Corona – Wordt Europese herfst antwoord op malafide ‘prik’dictatuur?