in , , , , , ,

Gebruik OV-chipkaartdata door Belastingdienst is schending privacy

belastingdienst scr1

Belastinginspecteurs gebruiken niet alleen foto's van kentekencamera's om op te sporen, maar ook gegevens van OV-chipkaart. Dankzij de toegang tot OV-chipkaartdata kan de Belastingdienst nagaan of burgers over gemaakte reiskosten of dat zij wellicht ergens zwart werken.

Tot voor kort maakte de Belastingdienst ook gebruik van foto's van snelwegcamera's voor de controle van rittenregistraties. Dat is onder andere van belang om fraude met fiscale bijtelling voor leaseauto's te bestrijden. Op 24 februari besloot de Hoge Raad echter dat de Belastingdienst deze privacygevoelige cameragegevens niet meer mag gebruiken.

Volgens advocaat en hoogleraar belastingrecht Guido de Bont zijn OV-chipkaartgegevens vergelijkbaar met de foto's van automatische snelwegcamera's.belasting 1

“Dit gaat net zo goed om privacygevoelige locatiegegevens. Je kunt ermee achterhalen wie waar was op welk moment. Ov-gegevens zijn dus ook onbruikbaar als bewijs voor de fiscus”.

Volgens de hoogleraar is het gebruik van dergelijke reisinformatie in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en artikel 10 van de , waarin staat dat mensen recht hebben op respect voor hun privéleven.

De Belastingdienst denkt hier anders over. Er zou een document zijn dat inspecteurs de bevoegdheid geeft om gegevens bij openbaar vervoerbedrijven op te vragen. Het is echter niet bekend hoe vaak dit gebeurt en of het gedocumenteerd wordt.

Privacyorganisatie First spreekt daar schande van en verwacht dat na het verbod op het gebruik van snelwegfoto's ook een verbod op het gebruik van OV-gegevens zal volgen.

Alles bij de bron; BeveilNieuws

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kim jong un raketten navy seals

Gaat Ed Dames gelijk krijgen? US Navy Seals oefenen op uitschakelen Kim Jong-un in Noord Korea

20a1c253382998482dbf84 640 goud1

Goud opnieuw aan de vooravond van een grote gebeurtenis