in , , , ,

Geld boven mensen: Europese Hof van Justitie oordeelt dat geschillenregeling in CETA wettig is

Het Europese Hof van Justitie heeft zich vandaag, 30 april, uitgesproken over de wettelijkheid van de zogenaamde investeerder-staat geschillenregeling (ISDS of ICS) in CETA, en bij uitbreiding in alle Europese handels en investeringsakkoorden. Het Hof heeft de conclusie van zijn advocaat-generaal van 29 januari 2019 gevolgd en heeft bevestigd dat ISDS/ICS in CETA wettig is.

Voor 11.11.11 is de ISDS nog steeds hoogst problematisch omdat het buitenlandse investeerders een machtig instrument in handen geeft om regeringen onder druk te zetten.

De uitspraak van het Hof draait vooral rond de vraag of een investeerder-staat geschillenregeling de autonomie van het Europese rechtssysteem niet aantast en in het bijzonder het alleenrecht van het Hof zelf om definitieve interpretaties te geven van het Europese Recht. Het Hof vindt dat de manier waarop ISDS geformuleerd is in CETA de Europese rechtsorde niet aantast.

Maar daarmee is voor 11.11.11 de kous niet af.

Els Hertogen, adjunct-directeur van 11.11.11: “Wettig of niet, ISDS is fundamenteel problematisch. Het geeft buitenlandse investeerders een uniek instrument in handen om financiële compensatie te bekomen voor democratisch genomen beleidsmaatregelen dat binnenlandse bedrijven en burgers niet hebben. Daarmee beschikken ze over een uitzonderlijk machtig middel om regeringen onder druk te zetten en beleidswijzingen te bekomen. Samen met een uitgebreide coalitie van Belgische en Europese middenveldorganisaties blijven we dan ook campagne voeren tegen het behoud van ISDS in welke vorm dan ook.”

In een beruchte ISDS-zaak van het Zweedse bedrijf Vattenfal tegen heeft de betrokken Duitse deelstaat haar milieuwetgeving versoepeld om een grote schadevergoeding te vermijden. De heeft die deelstaat daar nadien op haar beurt voor beboet. Meer recent heeft Frankrijk de Hulot over koolwaterstoffen afgezwakt, nadat een Canadese oliemaatschappij gedreigd had met een ISDS-aanklacht die miljoenen kon kosten.

Samen met het Belgische Platform voor Rechtvaardige en Duurzame Handel blijft 11.11.11 zich verzetten tegen ISDS en de Europese handels-en investeringsakkoorden die ISDS bevatten, zoals CETA, EU-Singapore, EU-Vietnam, EU-Mexico. We doen mee aan de Europese campagne die op 22 januari 2019 van start is gegaan en ondertussen meer dan een half miljoen handtekeningen heeft opgehaald: https://stopisds.org/action/

Gisteren heeft Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie de eerste 500.000 handtekeningen in ontvangst genomen.

Lees verder bij de bron: DeWereldMorgen.be


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Klimaathoaxmeisje Greta kan CO2 met het blote oog waarnemen!

“Onderzoeken” tonen aan dat Nederland door supermensen wordt bevolkt