JDreport.com

De andere blik op het nieuws... Columns, Opinie, Alternatief en meer

JDreport.com

De andere blik op het nieuws... Columns, Opinie, Alternatief en meer

in , , ,

Goh, CETA werkt als breekijzer: Genetisch gemanipuleerd voedsel komt via Canada naar Nederland

en weer een verdrag ingerommeld e1539078361389
“Het gaat om groente, fruit en andere voeding waarvan het dna is ‘verbeterd’ met de nieuwe technologie Crispr-Cas”

Nederland kan het niet detecteren

Canadees voedsel dat genetisch gemanipuleerd is met de nieuwe technologie Crispr-Cas kan worden geïmporteerd zonder dat iemand het weet.

Dat meldt het Financieele Dagblad. In Canada is de technologie toegestaan, terwijl het in de Europese Unie zo streng is gereguleerd dat het voor kwekers praktisch onmogelijk is. Toch kan het omstreden voedsel via Canada ons land binnenstromen door handelsovereenkomst Ceta.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan niets doen. ,,Het heeft onze aandacht”, schrijft de instantie, maar er is nog geen goede test. Oftewel: niemand kan weten of voedsel genetisch is gemanipuleerd.

In principe kan gemodificeerd voedsel dus uit ieder land geïmporteerd worden. Al eerder schreef minister Schouten van Landbouw dat het technisch ‘heel lastig of onmogelijk’ is om te bepalen of voedsel met Crispr-Cas is gemuteerd.

Commentaar: Het Financieele Dagblad schrijft:

Omdat voedselproducenten in Canada niet verplicht zijn te vermelden dat ze Crispr-Cas gebruiken, is het onduidelijk of er al daadwerkelijk gemanipuleerd voedsel bij Nederlandse consumenten op het bord is beland.

Zolang de fabrikant zelf reclame maakt voor de toegepaste dna-techniek, zoals de appels en de aardappels, kunnen controleurs hun werk doen. Het wordt pas een probleem als de fabrikant het verzwijgt. Daardoor is ook niet bekend hoeveel ‘gemuteerd’ voedsel via Canada in Nederland geïmporteerd zal worden.

De handelsovereenkomst Ceta werd in oktober 2016 getekend door Canada, de EU en alle EU-lidstaten. Het wacht nog op goedkeuring van verschillende parlementen, waaronder het Nederlandse, maar informeel is het al in werking.

Commentaar: Deze handelsovereenkomsten zoals CETA zijn funest voor consumenten en Nederlandse bedrijven:

De vrijhandelsverdragen als TTIPTISA en CETA geven de grote partijen (multinationals als banken, waterbedrijven, voedselbedrijven, chemiebedrijven, tech-bedrijven, etc) het breekijzer dat ze nodig hebben om de beschermde markt open te breken. In deze verdragen staat dat de marktwerking niet meer geblokkeerd mag worden door overheden. […]

Het verhogen van voedselkwaliteit wordt onmogelijk: Wilt u geen chloor meer over uw kip? Geen foute hormonen in uw vlees of Monsanto’s BST in uw melk? Het giftige MMT? U heeft uw overheid kunnen overtuigen dat GMO inderdaad ongezond is en gelabeld moet worden? Uw verbeteringswens is per definitie verstorend voor de markt en dus niet meer toegestaan in de TTIP wereld! Het TTIP zoekt naar de laagste gemene deler.

Waarom we absoluut geen TTIP en andere ‘vrijhandelsverdragen’ willen in Europa

Lees verder bij de bron: Sott.net

En weer een verdrag ingerommeld: Europees Parlement stemt in met CETA

Je verwacht het niet: Het handelsverdrag met Canada (CETA) verstoort onze landbouw, rund- en varkensvlees

 

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rail 1547933660

Beter om “De Russen” bevriend te houden: In 1 jaar tijd 73% meer vrachttreinen van China naar Europa

pelosi grenzen illigale kamp

Nancy Pelosi dramt over open grenzen, Laura Loomer en illegalen uit Mexico zetten vluchtelingenkamp op in haar tuin

Terug naar boven
2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x