Goh…. Boetes verhoogd vanwege het geld

Tussen 2008 en 2015 werden verkeersboetes niet alleen met 16% geïndexeerd, maar stegen ze ook nog eens met 47% ‘vanwege beleidsmatige motieven’. Dat is natuurlijk omdat is gebleken dat bij hogere boetes de regels beter worden nageleefd? Nou dat is deels de achtergrond, schrijft de Rekenkamer in het verantwoordingsonderzoek over het ministerie van Justitie.

Al is het effect daarvan nogal omstreden. ‘Onderzoek toont aan dat de hoogte van boetes effect heeft op overtredingsgedrag, maar dit effect is klein en is gebonden aan tijd en plaats. Een verhoging van de pakkans blijkt effectiever te zijn dan een verhoging van boetes.’ Juist. We lezen ook dat de recente verhogingen uit 2011 en 2012 ‘daarnaast [zijn] ingegeven door het feit dat de ontvangsten achterbleven bij de daarover opgestelde ramingen‘. Aha, dus de begroting moest kloppend worden gemaakt over de rug van de hardrijdende Nederlander!!

In 2012 bleek uit onderzoek van RTL Nieuws al dat de verkeersboetes in Nederland het hoogst van West-Europa zijn. De Raad van State was toen ook zeer kritisch en achtte ‘een verhoging van de boetes wegens verkeersovertredingen in vier jaar tijd van ongeveer 66% (…) niet proportioneel’.

Lees verder via: Das Kapital

Photo by Anja Hermans

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. x schreef:

    .
    VERDIEN=-MODEL

Geef jouw mening

Close
%d bloggers liken dit: