in

Heeft u hem gekozen? Poolse premier Donald Tusk nieuwe EU-president

De Poolse premier Donald Tusk wordt de nieuwe -president. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini wordt de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid. Dat hebben de Europese regeringsleiders vanavond besloten in Brussel.

De Poolse liberaal volgt de Belg Herman Van Rompuy op, die na twee termijnen van 2,5 jaar moet plaatsmaken. Tusk wordt de permanente voorzitter van de raad van de 28 EU-regeringsleiders. Hij moet als ‘president' aansturen op consensus tussen de lidstaten. Hij moet in die hoedanigheid kunnen kneden, sturen en aanwakkeren. Hij moet het belang van de Europese Unie verkopen aan 28 regeringsleiders voor wie vooral het eigen belang telt. De Pool kan voortbouwen op het werk van Van Rompuy, die de afgelopen jaren aanstuurde op verdere economische en politieke Europese eenwording.

Wie is Donald Tusk?

De 57-jarige Donald Tusk is de langstzittende premier in sinds de val van het communisme in dat land eind jaren 80. Tusk maakte zich al lang sterk voor de Europese Unie. Als premier van Polen herstelde hij de banden met de andere EU-landen, in het bijzonder Duitsland. Zijn voorganger Lech Kaczynski maakte zich met zijn zeer assertieve niet populair in Europa. Tusk wilde Polen moderniseren en openstellen, met respect voor de tradities van het land. Ook zette hij zich in voor meer politieke en economische integratie van de Europese Unie.

De historicus uit Gdansk was bijna afgeschreven, toen hij in 2005 verloor bij de presidentsverkiezingen. Twee jaar daarna werd hij echter na de verkiezingszege van zijn partij Burgerplatform premier. In 2011 werd hij, als eerste regeringsleider sinds de val van het communisme, herkozen. Dat werd gezien als een huzarenstukje.

In juni werd zijn regering aan het wankelen gebracht na een afluisterschandaal. Gênante uitspraken van ministers waren opgenomen en uitgelekt, wat Tusk en zijn regering ernstig in verlegenheid bracht. De regering overleefde een vertrouwensstemming in het parlement.

Tusk zit al sinds de jaren tachtig in de politiek, destijds voor de vakbond Solidariteit. In 2001 richtte hij Burgerplatform op en sindsdien zet hij zich onverminderd in voor liberale, marktgerichte hervormingen. Hij bewondert het economische beleid van de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Britse premier Margaret Thatcher. Tusk staat voor lagere belastingen en minder .

De nieuwe EU-president staat bekend als een nette kerel die niet met modder gooit. De liberaal verschijnt altijd met een verzorgd uiterlijk en in een maatpak. Zijn nieuwe baan kan hem echter wat kopzorgen geven. Tusk spreekt slechts een beetje Engels en geen Frans. Ook krijgt hij direct te maken met de crisis in Oost-. Hij zal een rol moeten vinden in de bemiddeling tussen Oekraïne, Rusland en de rebellen.

De voetbalgek Tusk stamt af van de Kasjoeben, een minderheid uit Noord-Polen. Hij zegt zijn koppigheid en vastberadenheid aan deze achtergrond te danken. ‘Kasjoeben worden niet gemakkelijk verleid door goedkope beloften.'

via VK.

Foto via VK.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koning Abdullah van Saoedi-Arabië waarschuwt: Westen volgende doelwit van jihadisten/IS

Dankzij de EU, HAMSTEREN: Waarom de meeste stofzuigers vanaf morgen niet meer mogen