in ,

Dankzij de EU, HAMSTEREN: Waarom de meeste stofzuigers vanaf morgen niet meer mogen

3290361507 2b1164a059 stofzuiger1

Ohja we hadden ooit eens tegen de EU gestemd weet u nog?


Stofzuigers moeten vanaf morgen veel zuiniger omgaan met energie. De meeste nu verkochte apparaten verbruiken flink meer dan de nieuwe Europese norm. Dat komt doordat de fabrikant weet dat u denkt: meer watt is beter zuigen.

‘Werkelijk? Dat wist ik niet.’ De woordvoerster van een van de grootste elektronicaketens van Nederland hoorde er begin deze week voor het eerst van: vanaf 1 september mogen stofzuigers niet meer dan 1.600 watt verbruiken. Een maatregel van Brussel om energie te besparen. Vanaf 2017 moet het maximale vermogen zelfs tot 900 watt zijn gedaald.

Ook een woordvoerster van een grote stofzuigerfabrikant blijkt niet volledig op de hoogte van de veranderingen. Ze weet wat er maandag verandert, maar niet wat er over drie jaar op stapel staat.

Als fabrikanten en verkopers de nieuwe normen al niet kennen, hoe zit het dan met de consument? Die weet ook van niks. De meeste winkelketens zeggen er in elk geval geen vragen over te krijgen van klanten. Dan Engeland. Daar is zo ongeveer de revolutie uitgebroken over ‘de zoveelste bizarre maatregel uit Brussel’. That Sucks!, vatte The Mirror het sentiment deze week samen. De Engelsen zijn verontwaardigd, omdat stofzuigers met minder vermogen hun werk vast veel minder goed doen.

Veel vermogen

Terwijl stofzuigers prima toe kunnen met een lager vermogen, blijkt uit een test die de Consumentenbond afgelopen juli hield. De beste gebruikt slechts 1.200 watt. Aan de andere kant: slechts vier van de twaalf als goed geteste modellen voldeden aan de nieuwe Europese norm.

De meeste goed werkende stofzuigers die nu in de winkels liggen, vreten dus veel meer stroom dan straks is toegestaan. Merken verkopers iets van een run op krachtige modellen? Nee, zegt Ruth Leijting van de Media-Saturn Group, dat onder meer de winkels van Media Markt en Saturn in Nederland runt. Ook Jeroen Blank van elektronicaketen BCC zegt geen aanwijzingen te hebben dat klanten zijn gaan hamsteren. ‘Ik denk dat de meesten niet eens op de hoogte zijn, we merken het in elk geval niet.’ Winkelketen CoolBlue zag in augustus een toename in de verkoop van zuinige modellen, al is ook daar het merendeel van de verkochte stofzuigers uit de categorie 2.000 watt of meer.

Het is niet zo dat vanaf maandag geen onzuinige stofzuigers meer verkrijgbaar zijn. Winkeliers mogen bestaande voorraden uitverkopen, zegt Nicole Bockstaller van de Europese Commissie.

via VK.

Foto via FaceMePLS cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
media xl 24556311

Heeft u hem gekozen? Poolse premier Donald Tusk nieuwe EU-president

8287171907 0e5afcb7c1 onderklasse1

Ontstaan van onderklasse van werkende bijstandsgerechtigden