in , ,

Het gaat steeds beter met ons, pfff: Vaker naar huisarts voor psychologische hulp

Steeds meer patiënten met lichte psychische problemen komen terecht bij een praktijkondersteuner van de in plaats van bij een duurdere specialist. Dat blijkt uit maandag verschenen cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

De praktijkondersteuner-ggz is vaak een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige of psycholoog, die onder verantwoordelijkheid van de huisarts psychodiagnostiek of kortdurende behandeling verricht.  Vorig jaar kwam ongeveer één op de zes van alle patiënten met psychosociale problemen die de huisartspraktijk bezochten terecht bij een praktijkondersteuner-GGZ, vergeleken met één op de dertig in 2010. “Steeds meer patiënten met psychische klachten worden zo snel en dicht bij huis behandeld”, stelt Nivel.

Ernstige psychische stoornissen

Mensen kunnen sinds januari 2014 alleen nog bij gespecialiseerde ggz-instellingen terecht met ernstige psychische stoornissen zoals of angststoornis. Met lichtere psychische problemen kunnen ze alleen naar de huisarts. De huisarts krijgt daarvoor hulp van een praktijkondersteuner-GGZ. In 2010 werkte nog in één van de drie huisartspraktijken een Praktijkondersteuner-GGZ, in 2014 was dat al in bijna 90 procent van de praktijken. De Landelijke Huisartsen Vereniging stelde onlangs al vast dat huisartspraktijken steeds meer patiënten met te complexe psychische problemen zelf moeten behandelen, omdat er wachtlijsten zijn voor de gespecialiseerde ggz.

Lees verder via: Skipr

Photo by Marco Ooi cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

BRICS bank staat al klaar om Grieken op te vangen

Servische bevolking wil geen EU, toch starten onderhandelingen over toetreding