in

Hoe cynisch: zelfs goede doel-organisaties en fair trade-merken in Panama Papers

Niet alleen rijke stinkers maakten gebruik van brievenbusfirma’s in palmboomparadijzen om belastingen te ontduiken: zelfs organisaties voor het goede doel duiken nu op in de Panama Papers. Onder meer Solidaridad, bekend van de Max Havelaarkoffie, Fair Trade en Oké-bananen.

Solidaridad blijkt gebruik van brievenbusfirma’s te maken in Panama, en Zuid-. Dat blijkt uit de Panama Papers. Solidaridad zou via een stichting in Panama betalingen doen aan dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika. Door de constructie hoeft de organisatie geen belasting te betalen op internationale transacties. Solidaridad heeft geen activiteiten of medewerkers in Panama.

Het Nederlandse Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), dat toezicht houdt op goede doelen, onderzoekt of Solidaridad binnen de normen van het keurmerk voor goede doelen is gebleven. Het bureau zet vraagtekens bij de transparantie van de buitenlandse constructies.

Excuus

Directeur Nico Roozen van Solidaridad wijst er op dat de organisatie een goed doel is en in Nederland geen belasting hoeft te betalen. Dankzij de buitenlandse constructies kan de organisatie aanspraak maken op fondsen en beurzen die Nederlandse organisaties normaal gesproken niet kunnen krijgen. Daarnaast wil Solidaridad ermee voorkomen dat het in het buitenland of bij internationale transacties wel belasting moet betalen, zegt Roozen.

Miljoenen euro’s overheidssteun

Uit het onderzoek blijkt dat Solidaridad in Panama koos voor een stichting dat vooral door rijke particulieren werd gebruikt om hun vermogen veilig te stellen. Oprichters van een zo’n stichting blijven geheim en hoeven geen jaarrekening op te stellen.

Solidaridad deed zelfs moeite om het nog minder transparant te maken, zo blijkt uit de Panama Papers. Miljoenen euro’s van onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij zouden door Solidaridad worden overgemaakt aan de stichting in Panama.

Lees verder bij de Bron: Stop de bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
positivo
5 jaren geleden

Ach, schei alsjeblief uit, het zijn gewoon criminele organisaties die over de rug van goedwillende,goedgelovige en arme mensen met zo weinig mogelijk inspanning hun zakken vullen.
Eigenlijk is het nog groter tuig dan criminele Marokkanen die bejaarde vrouwtjes van hun tasjes beroven.

Zo, en nu even doorpakken: Een referendum over het TTIP en CETA

Gevraagd: solidaire mensen, plus een stadsplein