in

Hoe een coup kan worden uitgevoerd

e833b90d2df2003ecd0b470de7444e90fe76e7d61cb6124397f6c8 640 coup

Nadat we eerder hebben geschreven over False Flag operaties, gaan we het dit keer hebben over het plegen van een coup in het buitenland. De Amerikanen zijn daarin meesters, en we kunnen dan ook duidelijk vertellen volgens welk scenario die altijd door hen worden uitgevoerd.

Nicaragua versloeg net een door de VS gesteunde gewelddadige couppoging en het interesseert niemand.

Een staatsgreep, coup, coup d'état of putsch is de (poging tot) illegale afzetting van een regering, meestal door een kleine groep van een instelling van de bestaande staat – gewoonlijk door het leger – om de afgezette regering te vervangen door een andere instelling; hetzij burgerlijk, hetzij militair.

Staatsgreep – Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/Staatsgreep

Nou ja, vooruit: heel weinig mensen zal het een zijn. Dat komt ondermeer omdat de westerse mainstream media niet willen dat de mensen erom geven. Ze willen eigenlijk niet eens dat de burgers weten dat het gebeurd is. En ze willen zeker niet dat men te weten komt dat het door de VS gesteunde staatsgrepen in linkse en anti-imperialistische naties in heel Latijns-Amerika volgens een vastgesteld stramien verlopen. Het is een eenvoudige formule die de Amerikaanse militaire inlichtingendiensten onvermoeibaar hebben geïmplementeerd in talloze landen.

Neem bijvoorbeeld de door de VS gesteunde die nu in gaande is. Een genocide die vooral uitgevoerd wordt door Saoedi-Arabië, u weet wel, dat land waar ons koningshuis zo'n goede persoonlijke relatie mee onderhoudt.

Zoals een recente studie blijkt publiceerde het Amerikaanse MSNBC in de 12 maanden voorafgaand aan 3 juli geen enkel bericht over Jemen terwijl het 455 verhalen verspreidde over de pornoster die president Trump er tussen heeft genomen.

Terug naar Latijns-Amerika. De VS voeren al sinds jaar en dag een beleid van het ondermijnen, infiltreren en vernietigen van een Latijns-Amerikaanse regering die niet in lijn is met haar kapitalistische neoliberale beleid. Als een leider van een land het waagt een ander beleid voor te staan dat de Amerikanen willen dat zou het zo maar kunnen zijn dat de betreffende persoon met betonnen schoenen aan op de bodem van een meer terechtkomt. Hoe dan ook, Nicaragua is het laatste voorbeeld van een door de VS gesteundemislukte poging tot staatsgreep.

Maar hoe flikken de Amerikanen dat eigenlijk: een staatsgreep!

Het draaiboek is ongeveer als volgt:

1) Maak een sterke door de VS gesteunde “vijfde colonne”.

Met “de vijfde colonne” worden mensen in de aangeduid, die voor de vijand werken. Het betreft spionnen, verraders of samenzweerders, die proberen om de weg vrij te maken voor een buitenlandse vijand.

Er zijn verschillende manieren om vijfde colonnes te maken. De willen die graag uitvoeren met een welwillend front: non-profitorganisaties. De twee favorieten zijn USAID en de National Endowment for Democracy (NED).

Wat is de NED? In 1983 nam NED in feite de rol van de CIA over van het beïnvloeden van verkiezings-uitkomsten en het destabiliseren van regeringen die Amerikaanse belangen in de weg stonden, behalve dat de NED die functies op een quasi-openlijke manier uitvoerde, terwijl de CIA ze in het geniep deed. NED dient ook als een soort smeergeldfonds voor neocons.

De Amerikanen gebruiken dus NED en USAID om landen te destabiliseren. Maar er zijn wel consequenties bij het destabiliseren van landen. Door dit te doen worden indirect veel mensen gedood, of worden hun levens in ieder geval geruïneerd, waardoor ze arm of hulpbehoevend worden. Om een succesvolle coup te plegen is het dus belangrijk dat je dat dus allemaal een zorg zal zijn. Als baby's sterven omdat ze de medische behandeling die ze nodig hebben niet kunnen krijgen, is het niet het probleem van de VS.

2) Ondermijn de economie van een land.

Dit kan gebeuren door het opleggen van sancties, zoals momenteel gebeurt ten aanzien van Venezuela en Iran. Tegelijkertijd kan dan de vijfde colonne worden ingezet en de gehoorzame Amerikaanse mainstream media (CNN, Fox News, MSNBC) om de bevolking van het land ervan te overtuigen dat hun economische problemen de schuld zijn van niemand anders dan hun leider.
Wat de mainstream media in ieder geval niet vertellen, is de waarheid.

In Venezuela wordt exact hetzelfde scenario gevolg als in Chili in 1973, toen in opdracht van de oorlogsmisdadiger Henry Kissinger uiteindelijk de democratisch gekozen president Allende werd vermoord, en het militaire regime van Pinochet werd geïnstalleerd.

De Verenigde Staten hebben duidelijk niet altijd een goede intuïtie bij het uitkizen van hun vrienden (of misschien juist wel, het ligt er maar aan hoe je het bekijkt).
Het gaat er dus om een economische puinhoop te maken…. lege schappen in de , dat soort dingen.

3) Wacht op binnenlandse protesten of nog beter: organiseer ze.

In principe waren er legitieme protesten in Nicaragua, want welk land heeft zo nu en dan geen protesten? Maar toen wierpen de VS en hun “stootgroepen” olie op het vuur. De door de NED gefinancierde publicatie Global Americans had effect. In een artikel met de titel “Het fundament leggen voor opstand: de Amerikaanse rol in Nicaragua's sociale onrust nader bekeken”, luidde het, “… heeft de NED 54 projecten in Nicaragua gefinancierd tussen 2014 en 2017.”

Verschillende door de VS gesteunde groepen hebben dus de protesten tegen de regering van Daniel Ortega bijgestuurd. Sommige protesterende studenten werden zelfs naar de Verenigde Staten gevlogen voor verdere instructies van Freedom House, dat nauwe banden heeft met de CIA. Eenmaal hier poseerden de studenten zelfs voor foto's met niemand minder dan de Amerikaanse republikeinse senator Marco Rubio.

Dus net als de Amerikanen in Syrië probeerden, vonden echte protesten plaats in Nicaragua en gebruikten de VS de vijfde colonne om de spanningen te verhevigen en de protesten te dirigeren in de richting van een gewelddadige confrontatie.

4) Gebruik geweld, en beschuldig tegelijkertijd de regering van het gebruik van geweld.

We hebben deze tactiek gezien in veel landen (waarvan Oekraïne het vreselijkste voorbeeld is), en ook in Nicaragua en Venezuela. Er werd geweld gebruikt aan beide kanten van de protesten, maar veel meer aan de door de VS gesteunde zijden, soms met hulp van de CIA of met Amerikaanse militaire trainingsfaciliteiten zoals The School of the Americas. Maar vanwege mediapropaganda moeten vooral de burgers in het land geloven velen dat er vooral geweld van de kant van de regering is gebruikt, terwijl in feite het tegenovergestelde waar is.

5) Als de stappen 1 t/m 4 niet werken, organiseer dan een ontvoering of een moordaanslag.

Het kan altijd gebeuren dat er gekozen moet worden voor andere opties, en gewoon iemand van kant moet worden gemaakt. Daar zitten de VS niet mee, hoewel: in 2004 streken de Amerikanen met hun hand over het hart door toe te staan dat de president van , Jean-Bertrand Aristide, door het leger werd ontvoerd en van een 14-uur durende vliegreis kon genieten.

Er zijn veel andere voorbeelden te geven. Wat te denken van het in 1973 door de CIA gesteunde omverwerpen en vermoorden van de socialistische president Salvador Allende in Chili? Zoals we hierboven al zeiden werd hij “gelukkig” vervangen door de moordzuchtige dictator Augusto Pinochet, die bij de Amerikanen beter in de smaak viel – zij deelden dezelfde voorkeuren voor doodseskaders.

De Ecuadoriaanse president Jaime Roldos Aguilera stierf in 1981 bij een vliegtuigongeval nadat hij een plan had doorgevoerd om de fossiele-brandstofindustrie van Ecuador te reorganiseren, wat strijdig was met de Amerikaanse belangen. Zijn vliegtuig viel uit de lucht.

Zelfs omroep NBC heeft de bizarre CIA-plots verteld over de plannen om Fidel Castro in Cuba te vermoorden, waarvan sommige met exploderende sigaren. We moeten toegeven dat het in dit geval de grappigste manier is om iemand te vermoorden – met een Cubaanse klapsigaar.

Een paar weken geleden zagen we een poging om president Nicolás Maduro in Venezuela te vermoorden met een kleine explosieve drone. Hoewel er geen indicatie is dat het Amerikaanse leger direct betrokken was, is dat niet echt hoe het balletje rolt. Het Amerikaanse leger geeft er de voorkeur aan frontgroepen te financieren, zodat het lijkt alsof de VS er niets mee te maken hebben. En onthoud dat er in 2002 een door de VS gesteunde staatsgreep heeft plaatsgevonden tegen Hugo Chavez, de voorganger van Maduro. Het uitschakelen van de Chavez-Maduro-regering was dus een langetermijndoelstelling van de Amerikaanse Deep State.

Volgende keer misschien een artikel over hoe een cholera-epidemie te organiseren? Een hoofdrol in dat verhaal kan dan worden gespeeld door Saoedi-Arabië. Helaas zullen de mainstream media het dan wederom af laten weten.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
bullion 1744773 1280 400x220

Rusland heeft geen geloof meer in dollar en blijft goud kopen

ef35b40b2af61c3e81584d04ee44408be272e1d01eb516419cf1 640 Google privacy

Google Assistent en je privacy: alles wat je moet weten