in , , , , ,

Hoera! Belasting over gas is vanaf 1 juli hoger dan de gasprijs op zich zelf

4140755147 9b87a135c4 gas1

‘Vanaf 1 juli zijn de kale gastarieven van Eneco, Essent en Nuon voor het eerst lager dan de energiebelasting op gas. Bij stroom is dat al langer het geval', aldus vergelijkingssite Pricewise. Daarmee overtreft de gastaks de prijs van gas. Nederlanders betalen per kubieke meter gas ruim € 0,25 belasting, exclusief . Wel ontvangen huishoudens een heffingskorting van € 376,-, waardoor de hoge energiebelasting weer voor een deel wordt gecompenseerd.

Sowieso bestaat minder dan de helft van de energieprijs uit de prijs voor gas of stroom. De consument betaalt verder namelijk nog 17 procent aan leverings- en netwerkkosten en er zijn twee energiebelastingen. Dan is er nog de btw van 21 procent over álle kosten, dus ook over de twee energiebelastingen. Belasting over belasting dus. En vanaf 1 juli is de taks zelfs hoger dan de daadwerkelijke prijs voor .

De leveringskosten bestaan uit verbruikskosten (een tarief per kWh stroom en m³ gas), vastrechtkosten (een vast bedrag per maand) en een regiotoeslag (hoe verder je van de gasbel Slochteren afwoont, hoe hoger deze toeslag). De netwerkkosten zijn voor het transport, de aansluiting en de meter.

De derde kostenpost vormen de belastingen. Te beginnen met de eneriebelasting, die is bedoeld om het energiegebruik te beperken. Hoe meer stroom en gas je verbruikt, hoe hoger de energiebelasting. Wel is er een soort belastingvrije voet van €376 per jaar. Kom je daar boven, dan ga je pas energiebelasting betalen. Verder betaal je de Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze belasting is bedoeld voor de opwekking van duurzame energie. Ten slotte is er nog de btw van 21 procent. Deze wordt geheven over álle voorgaande kosten, dus ook over de belastingen.

De Consumentenbond vond die btw over belasting in oktober 2015 eigenlijk niet helemaal in de haak. ‘Dat is vreemd. Btw wordt geheven op toegevoegde waarde, maar de energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie, red.) zijn geen toegevoegde waarde. Het is belasting over belasting', aldus een woordvoerder destijds.

Een energieprijs die stiekem voornamelijk uit belastingen bestaat, is op zijn minst niet transparant. Bovendien wordt het tijd eens uit te rekenen hoeveel Nederlanders inmiddels wel niet aan belasting betalen. Wie dan ook nog de hardvochtige bezuinigingen van de laatste jaren in beschouwing neemt, vraagt zich automatisch af: Wáár blijft toch al dat ?

(Bron: De Telegraaf, blog pricewise.nl, Consumentenbond)

Lees verder via Bron: Stop de bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark Rutte van de Roverheid bew 550x350 351x185

EU Pensioen Unie geldt vooral voor Nederland!

ef3cb40d2ae91c72d252440dee4a5b97e771e5d31cb2164095 640 pound

Brexit-gevolgen blijven uit, markten noteren terug op hoogtepunt. Wat klopt er niet?