in ,

Hoogleraar Staats- en bestuursrecht: ‘Hoe wij door coronajaar komen, ik denk dat je er in andere landen niet mee wegkomt’

53e1d4424d53ac14f1dc8460962a3f7f1d37d8f85257714a74287bdc964a 640 lockdown

Ad Verbrugge in gesprek met hoogleraar Staats- en bestuursrecht Wim Voermans (universiteit Leiden) over zijn boek ‘Het land moet bestuurd worden’ en de problematiek omtrent de rechtsstaat. “De tegenmacht heeft geen kans meer.” In zijn boek schetst Voermans de politieke en bestuurlijke traditie van Nederland. “We zijn altijd een land van minderheden. Die moeten er met elkaar uit zien te komen.” In de 20e-eeuw manifesteerde zich deze opdeling in een verzuilde samenleving. Daarbij hadden burgers weinig contact met medeburgers uit een andere levensbeschouwelijke zuil, “maar in de top ruilde je wil uit.” Volgens Voermans is die structuur nog altijd springlevend. “Toen de verzuiling wegviel, rolde die verzuilde cultuur in de bestuurscultuur gewoon door.” Dit heeft als keerzijde dat een zogenaamde regentenmentaliteit kan ontstaan. Voermans: “Ze verheffen zich erboven en zien niet meer waartoe zij op aarde zijn.” Het gevolg is dat politieke controverse wordt vermeden. Een bestuurder in Nederland moet voldoen aan vijf kenmerken, zo schetst Voermans: boven de partijen staan, principieel principeloos zijn, eenvoudig en ingetogen, onverstoorbaar en daadkrachtig, en vakbekwaam en ervaren zijn. “Dat is je ticket om binnen te komen in de arena.” Het is volgens Voermans in wezen een voortzetting van een soort standenmaatschappij. Waarbij niet meer de zuil, maar meer en meer een technocratisch denken de bepalende factor is geworden, “het zo goed mogelijk doen voor de burger als klant”. Voermans schetst hoe dat heeft geleid tot groei van overheidsorganen die slecht of niet gecontroleerd worden. En waarbij de kamer niet wordt geïnformeerd. “De tegenmacht heeft geen kans meer.” Voermans noemt het politieke proces omtrent de noodmaatregelen als voorbeeld: pas vanaf het najaar is er parlementaire inspraak op het pakket maatregelen. “Hoe wij door dit coronajaar heen komen, ik denk dat je er in andere landen niet mee wegkomt.” Hij doet dan ook een dringende oproep voor de toekomst van onze rechtsstaat. “Betrek burgers betekenisvol bij het maken van beleid onderweg.” 

via tpook

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
come on in we're open signage on glass panel

Winkels Klazienaveen openen vandaag uit protest: ‘We willen geen burgeropstand, maar we moeten’

ef7c346988b7733f 640 depressie

Denk hier eens over na: Bijna helft van Nederlanders krijgt te maken met psychische aandoening