in

Hopla: nieuwe oorlog in Europa. Azerbeidzjan vs. Armenië

Het kan niet op met de oorlogs- en doemberichten de laatste tijd. Nu de oorlog in lekker de klauw uit escaleert dachten Armenië en Azerbeidzjan dat het ook wel weer eens tijd werd om de twintig jaar geleden begraven strijdbijl weer eens op te pakken. Nu denkt u: Armenië en Azerbeidzjan, is dat dan? Jazeker is dat Europa, al was het alleen maar omdat ze meedoen aan het songfestival. In het westen mogen we graag denken dat Europa ophoudt bij de grens van , maar het continent zelf is een stukje groter. Toegegeven: het is wel  op het randje. Azerbeidzjan ligt voor het grootste gedeelte op Europees grondgebied, met een gedeelte in Azië. Armenië ligt in zijn geheel in Azië, maar is qua cultuur en historie een op en top Europees land. En ze liggen nu dus in de clinch over de regio Nagorno-Karabach, behorend bij Azerbeidzjan. In de regio wonen veel Armeniërs die zich graag willen afscheiden van Azerbeidzjan en autonoom worden of zelfs helemaal opgaan in Armenië. Volledige achtergrondinfo hierrr.

Edoch. De afgelopen dagen zijn al 18 soldaten omgekomen en stuurt Azerbeidzjan flink wat naar het gebied. ‘Boeiend', zult u zeggen. ‘Dat is ver van mijn bed'. En dat is natuurlijk ook zo. Er zijn echter wat dingetjes aan dit conflict die het toch wel interessant maken. Alleen al het feit dat het weer een gewapende schermutseling is op het Europese continent. Daarbij is het wéér een ‘West tegen Oost'-verhaal. Azerbeidzjan heeft de laatste jaren aangeschurkt tegen de , () en Israël, terwijl Armenië een sterke band met Rusland heeft. En uiteraard is er ook in het spel. Dit keer de gaspijplijn TAP, die Europa in theorie vanaf 2019 moet voorzien van gas uit de Kaspische zee en zo Rusland moet omzeilen.

via MWNW.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Oeps: dit sta je allemaal toe als je Facebook Messenger installeert

HOERA de vlag kan uit, onze koning investeert flink in onze economie, #koopeenauto en #koopeenboot