Huur die illegaal in: Boete voor ‘illegaal’ klusjeswerk geschrapt

Het leek een kleine rechtszaak een paar weken geleden, over twee Roemenen die in 2013 in Roosendaal een huis schilderden zonder werkvergunning, maar de uitspraak van de rechtbank in Breda die gisteren werd gepubliceerd, kan grote gevolgen hebben. De huiseigenaar kreeg twee jaar geleden een boete van 9000 euro vanwege de illegale schilders, maar de rechter oordeelt nu dat de Roemenen helemaal geen werkvergunning nodig hadden.

Deze uitspraak kan vergaande consequenties hebben, aangezien het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid de afgelopen jaren voor zo’n 150 tot 200 miljoen euro aan boetes heeft uitgedeeld aan meer dan tienduizend werkgevers van Midden- en Oost-Europeanen die in Nederland werkten zonder vergunning. Als blijkt dat ze allemaal onterecht zijn beboet, kan het zijn dat de overheid flinke sommen geld moet terugbetalen.

De rechtbank in Breda wees er in haar uitspraak op dat Japanners door een handelsverdrag uit 1912 vrije toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Inwoners van EU-­lidstaten – zoals Roemenen sinds 2007 – mogen niet achtergesteld worden en moeten  op werknemers van een zogenoemd ‘derde land’ zoals Japan.

Lees verder via de Bron: TROUW

Photo by rob stoeltje

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Close