Ivo Opstelten betaalde ICT-consultant en partijgenoot salaris van 1,3 miljoen plus auto met chauffeur

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft na persoonlijke goedkeuring van minister Opstelte  heeft een ict-consultant bij de Nationale Politie in twee jaar tijd bijna 1,3 miljoen euro betaald. Dat is ruim drie keer de Balkenende-norm.

Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag.

De man, Van den Hanenberg,  werd zo belangrijk geacht en de problemen zo urgent dat minister Ivo Opstelten toestemming gaf om van de regels omtrent inhuur en beloning af te wijken.

Een minister kan afwijken van de wet normering topinkomens als hij in de ministerraad bespreekt dat hij een zogeheten topfunctionaris een hoger salaris wil betalen dan gebruikelijk is. De minister moet de beloning en de hoogte ervan daarnaast ook publiek maken. In dit geval heeft Opstelten dat niet gedaan, volgens de krant.

Samen met Pieter Cloo,een andere consultant van BoerCoorn en een partijgenoot van Opstelten, zou de man in eerste instantie zes maanden werken voor het ministerie. Opstelten besloot uiteindelijk de partijgenoot te benoemen tot secretaris-generaal. Op die manier zouden de contracten van de consultant meerdere keren verlengd zijn.

Het ministerie regelde voor beiden een dienstauto met chauffeur. Van den Hanenbergs transportkosten bedroegen over een periode van twee jaar 384.000 euro, zo blijkt uit documenten die deze krant heeft ingezien.

Volgens de krant werden geen offertes aangevraagd bij andere consultants en werd de maximaal toegestane beloning ruimschoots overschreden.

De ICT-problemen waren zo urgent dat minister Ivo Opstelten toestemming gaf van de regels over beloning en inhuur af te wijken, aldus de NRC. De consultant, Jo van den Hanenberg, schreef voor zijn aanstelling als troubleshooter een kritisch rapport over de ICT-afdeling van de politie.

Uit een rapport eind 2014 bleek dat de staat van de automatisering bij de Nationale Politie nog steeds te wensen overlaat.

Het ministerie heeft tegenover NRC laten weten dat dit keer van de regels kon worden afgeweken omdat de ICT-consultant geen topfunctionaris is in de zin van de wet. Het D66-Tweede Kamerlid Magda Berndsen noemt die redenering verbazingwekkend. „Dit mag de minister komen uitleggen in de Tweede Kamer volgende week. Als dit geen topfunctie is, wat dan wel?”

Lees verder via Wel.nl en RD.nl.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Fred schreef:

  om elke burger te controleren en via internet zijn gangen na te gaan, mag wat kosten onze privacy schending, en denk ook eens aan de machtige computers die mensen kunnen traceren op snelwegen en zelfs de voice to skull projecten van wetenschap en politie (het schizofreen maken van targets), het kan allemaal in Nederland !!

Geef jouw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Close
%d bloggers liken dit: