in

Landen hadden kritiek, dus WHO-chef wil meer onderzoek naar covid-19 laboratoriumlek

26817120 8188159 Lab fears A laboratory leak in Wuhan is believed to have caused a 69 1586046936123 2

Is de uitbraak van covid toch veroorzaakt door een laboratoriumongeval? De informatie die het WHO onderzoeksteam in China wist te achterhalen is zo incompleet, dat die conclusie nog steeds niet kan worden uitgesloten. De hoogste baas van de WHO wil daarom meer onderzoek.

De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie zei dat de missie om de oorsprong van het coronavirus in China te bestuderen te kort was om duidelijkheid te geven. De mogelijkheid van een laboratoriumlek moet toch nader worden onderzocht, vindt hij. De VS en andere regeringen steunen de kritiek op het onderzoek.

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO zei dat de mogelijkheid van een laboratoriumongeval niet voldoende is onderzocht voordat de conclusie werd getrokken dat de ziekteverwekker hoogstwaarschijnlijk via een ander dier van vleermuizen naar mensen is verspreid.

In een briefing aan de lidstaten van de WHO zei hij extra missies in te willen zetten met gespecialiseerde experts. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Onwaarschijnlijk

Onderzoeker Marion Koopmans van het RIVM, die deel uitmaakte van het WHO-team, verklaarde kort geleden nog tegen de NOS dat zo’n ongeval ‘hoogst onwaarschijnlijk’ is. Ze wordt nu kennelijk teruggefloten door haar hoogste baas. Dezelfde Koopmans  kreeg overigens onlangs nog de Machiavelli-prijs voor communicatie.

“Hoewel het team heeft geconcludeerd dat een laboratoriumlek de minst waarschijnlijke hypothese is, vereist dit verder onderzoek”, zei Tedros in een verklaring. De WHO-chef heeft consequent gezegd dat alle onderzoekslijnen open zijn, maar de opmerkingen van dinsdag markeren de eerste keer dat hij speculeert over de mogelijkheid van een onbedoelde ontsnapping.

Onvolledig

Een groep van meer dan een dozijn landen legde een gezamenlijke verklaring af waarin stond dat het missierapport “geen toegang had tot volledige, originele gegevens en monsters” en riep op tot meer transparantie.

“We ondersteunen een transparante en onafhankelijke analyse en evaluatie van de oorsprong van Covid, vrij van inmenging en ongepaste beïnvloeding”, aldus de verklaring. “We sluiten ons aan bij het uiten van zorgen over de recente door de WHO uitgebrachte studie in China.”

Covid al eerder buiten Wuhan

Dat de covid-pandemie niet op de vismarkt in Wuhan is begonnen bleek al eerder uit een onderzoek, dat in het wetenschappelijke en gerenommeerde tijdschrift Science werd gepubliceerd.

Lees verder bij de bron: Duurzaamnieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
SDR IMF

IMF creëert stilletjes een nieuwe geldlaag, waarom je de banken moet verlaten

Mask Cyborg Face Man Corona  - geralt / Pixabay

Reactie op Janssen COVID-19-vaccin zorgde ervoor dat de huid van Richard losliet