in ,

Miljoenen medische dossiers open zonder toestemming

Van miljoenen Nederlanders wordt het medisch bij de huisarts deze week toegankelijk voor duizenden zorgverleners, zonder dat daarvoor toestemming is gegeven.

Daarvoor waarschuwen Privacy First, het Humanistisch Verbond en Stichting KDVP voor bescherming van de privacy in de gezondheidszorg.

In de strijd tegen heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) een tijdelijke regeling afgekondigd die artsen op een huisartsenpost of eerste hulp de mogelijkheid biedt zonder toestemming van een coronapatiënt in diens medisch dossier bij de huisarts te kijken.

Het OM heeft bepaald dat dit gedurende de niet strafbaar is.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwde dat inzage alleen mag na, eventueel mondelinge, toestemming van de patiënt. Volgens privacy-organisaties heeft mondelinge instemming door deze laatste groep weinig te betekenen.

Gerichte bevraging via het Landelijk Schakelpunt (LSP), dat de dossiers ontsluit, is namelijk niet mogelijk. Sinds dinsdag worden gegevens van zo'n acht miljoen Nederlanders die geen keuze maakten via het LSP toegankelijk gemaakt. Huisartsen ontvangen hiervoor software-updates.

Zorgverleners op huisartsenposten en eerste hulpen kunnen straks bij de dossiers, maar ook ander medisch personeel in ziekenhuizen en huisartsen vanuit hun praktijk. Eerder was de inzage bij mensen die ‘ja' hadden gezegd beperkt tot de eigen zorgregio.

Omdat coronapatiënten worden verspreid over het land zijn de dossier straks landelijk toegankelijk.

In reactie zegt de AP extra op misbruik te zullen controleren. Privacybeschermers vragen zich af of de AP daar de menskracht en medische kennis voor heeft. Ook wijzen ze op het risico van , nu de medische dossiers van bijna alle Nederlanders via het LSP worden ontsloten.

Burgers kunnen via Volgjezorg.nl inzages volgen.

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rutte tempert hoop op versoepeling: ‘als die er komt, dan heel beperkt’

OMT: beperkt testen leidde tot veel meer besmettingen in verpleeghuizen, 1 op 3 verpleeghuizen is geïnfecteerd)