in ,

Weet jij wie er bij jouw medische gegevens mogen komen?

social media card 1
Via Bits of Freedom

In reactie op de toenemende druk op de zorg tijdens de coronacrisis, heeft het ministerie van Volksgezondheid het makkelijker gemaakt voor derden om toegang te krijgen tot je huisartsgegevens. Heb jij hier toestemming voor gegeven?

Toegang tot jouw medische gegevens

8 april kondigde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een noodmaatregel aan: de Corona opt-in. Met deze maatregel hebben artsen toegang tot het medische dossier van patiënten zonder dat patiënten daarvoor toestemming hebben gegeven. In plaats daarvan werd het omgekeerd: Toen de maatregel werd aangekondigd had je de mogelijkheid om de automatische toestemming in te trekken.

Wij kregen signalen uit de praktijk dat er met het informeren over deze maatregel iets fout ging. Uit een klein onderzoek naar de uitvoering van de Corona opt-in werd duidelijk dat niet één van de ondervraagden op de hoogte was van deze maatregel.
Ook had ruim de helft van de bevolking geen keuze gemaakt om toestemming wel of niet te verlenen voor het delen van huisartsgegevens.

Onnodige informatie

Het is belangrijk dat artsen weten of jij ergens allergisch voor bent. Het is niet belangrijk dat alle artsen een overzicht hebben van jouw gehele medische geschiedenis.

Het is niet noodzakelijk voor alle artsen om te weten of jij depressief bent geweest, een been hebt gebroken, of een paar maanden geleden een bepaald medicijn hebt geslikt. De gegevens die met deze maatregel toegankelijk worden gemaakt geven een gedetailleerd overzicht van jouw fysieke en mentale toestand. Is dat nu echt nodig in de bestrijding van het coronavirus?

De bescherming van jouw medische gegevens

Medische gegevens zijn van gevoelige aard en dus is het belangrijk dat alleen de mensen die dat écht nodig hebben hebben hier toegang tot hebben. Toestemming is de hoeksteen van het privacyrecht. Opheffing daarvan is zorgelijk omdat het jou de controle over je gegevens ontneemt.

Onrechtmatige toestemming?

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft gezegd dat de maatregel alleen mag worden uitgevoerd met een extra toestemmingseis. Dit betekent dat jij alsnog toestemming moet verlenen tot inzage in jouw medisch dossier.

Uit de praktijk komen signalen dat de extra toestemmingseis die de toezichthouder noemt niet goed genoeg nageleefd word. We hebben gekeken hoe er in de praktijk toestemming wordt verleend en of dit klopt met de keuzes van burgers. We hebben respondenten gevraagd om te controleren of zij de toestemmingen die op www.volgjezorg.nl als verleend staan aangegeven wel kloppen. Bij bijna 50% van de ondervraagden blijkt dit niet zo te zijn. De groep ondervraagden is vrij klein maar dit is wel een belangrijk signaal dat het op z’n best niet altijd goed gaat met het verlenen van toestemming, terwijl dat ontzettend belangrijk is.

Controle houden over jouw medische gegevens

Wij maken ons zorgen over de corona-opt-in omdat het gaat om het uitwisselen van uiterst gevoelige gegevens over onze gezondheid zonder dat wij daar bewust van zijn. Het is ontzettend belangrijk om de regie te houden over onze eigen medische gegevens en dat wordt hier onvoldoende gewaarborgd. Het Ministerie van VWS en de Autoriteit Persoonsgegevens zouden onderzoek moeten doen naar de schaal waarop dit mis gaat.

In de tussentijd kan je hier gelukkig ook zelf wat aan doen:

Heb jij toestemming verleend?

Zo kan je zien of er ook voor jou onrechtmatig toestemming is verleend:

1. Ga naar www.volgjezorg.nl
2. Ga naar jouw “Persoonlijke omgeving” en log in met DigiD
3. Ga naar “Toestemmingen” in de navigatiebalk
4. Kijk per gegeven naar de verleende toestemming.

  • Heb jij volgens het overzicht jouw “zorgaanbieder” toestemming gegeven voor het verwerken van het “soort gegeven” dat in de tabel staat vermeld? (Voorbeeld: Volgens de tabel heb jij een apotheek toestemming gegeven tot inzage in jouw “medicatie-overzicht”)
  • Heb je dat ook echt gedaan?

Zo trek je jouw toestemming in

Was jij niet op de hoogte van deze noodmaatregel en wil je toch liever jouw toestemming intrekken? Ook dat kan je online regelen:

1. Ga naar www.volgjezorg.nl
2. Ga naar jouw “Persoonlijke omgeving” en log in met DigiD
3. Ga naar “Toestemmingen” in de navigatiebalk
4. Scroll naar beneden en klik op “Zorgaanbieder +”
5. Zoek en selecteer jouw zorgaanbieder
6. Kies “Nee” als je wilt dat er een opt-out naar jouw zorgaanbieder wordt verstuurd.

Lukt het niet via deze stappen? Dan kan je ook je toestemming intrekken door het tegen je huisarts of apotheek te zeggen of door hun dit ingevulde toestemmingsformulier (Hier kun je het toestemmingsformulier downloaden) te geven.

Lees verder bij de bron: Bits of Freedom

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
54e1d2424d51a514f1dc8460962a3f7f1d37d8f85257714b742c7cd49e4d 640 trump

‘Donald Trump is de eerste president sinds John F. Kennedy die zich verzet tegen de Deep State’

bankingunion SQ

Beurzen crashen niet in de pandemie: ze zijn vooraf geïnjecteerd door centrale bankiers