in , ,

Minister Zijlstra: Nog meer EU in buitenlands beleid

in article bf euro breakdown

Het buitenlands beleid zal onder minister Halbe Zijlstra weinig verschillen van zijn voorgangers van de afgelopen jaren. ,,Ik zie veel ruimte voor continuïteit”, zei de bewindsman woensdagavond bij de behandeling van zijn .

Volgens hem hebben zijn voorgangers het goed gedaan. Hij is de opvolger van 'ers Frans Timmermans en Bert Koenders. Zijlstra heeft niet het gevoel dat hij iets moet repareren. ,,Bij mij is geen noodzaak tot revolutionaire veranderingen.”

Hij zet in op de Europese Unie. Deze samenwerking moet slagen nu de Amerikanen zich terugtrekken, zei hij. Verder zijn de Verenigde Naties belangrijk voor de vrede en stabiliteit en blijft de de hoeksteen voor de veiligheid.

Wel zal hij wat accenten zetten. Hij noemde daar als voorbeeld de Golfregio. De -minister maakte duidelijk dat hij de dialoog wil met Saudi-Arabië en Iran. ,,Dit is een speerpunt die ik zal neerzetten.”

De nieuwe bewindsman wil ook draagvlak in het binnenland zoeken voor het buitenlands beleid omdat ze nauw met elkaar zijn verbonden. ,,Kijk naar , kijk naar .” Er zullen gastlessen worden gegeven op scholen en universiteiten. Ook gaan diplomaten dorpen en steden bezoeken om het beleid uit te leggen. Consulaire dienstverlening is een kerntaak van het ministerie.

Zijlstra kwam de Kamer tegemoet op het punt van het Mensenrechtenfonds. Partijen willen dat dat verhoogd wordt. Hij gaat dat volgend voorjaar proberen. Ook gaat hij kijken naar wensen voor extra inzet voor onder meer godsdienstvrijheid, mensenrechtenstrijders en journalisten.

De minister hamerde op het belang van nieuwe migratiedeals zoals die met Turkije om de vluchtelingenstroom naar Europa te beperken. Dit kwam Zijlstra op felle kritiek te staan van onder meer en de . Kamerlid Sadet Karabulut (SP) hekelde de deal met Ankara en acht het onhaalbaar om met een land als afspraken te maken, ,,omdat in Libië vluchtelingen gruwelijk worden behandeld en zelfs als slaven worden verkocht”.

Lees ook eens verder bij de Source: europa-nu.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4bac2e146a9295446c96ef15d7ec1e34

Rusland veegt Verenigde Naties de mantel uit!

iceberg

Nederland bungelt onderaan de klimaatlijstjes