in ,

Natiestaat onder vuur: Italië staan morgen twee referenda over autonomie te wachten

screenshot 563

Behalve Catalonië zorgen nog andere brandhaarden van autonomie voor gespreksstof. Nu nam ook de president van Lombardije, Roberto Maroni, het woord, in de hoop dat het na het referendum morgen zo snel mogelijk tot onderhandelingen met de centrale regering in Rome over autonomie komt. Daarbij zou het doel zijn om de wet betreffende de uitbreiding van regionale competenties nog voor het einde van de regeerperiode voor elkaar te krijgen.

Maroni, die behoort tot de rechts-nationale Lega Nord, sprak de hoop uit dat bij het referendum een opkomst van minstens 34% zou worden gehaald. In Lombardije is geen vereist aantal stemmen voor de geldigheid van het referendum noodzakelijk. In Venetië, waar morgen eveneens een referendum betreffende autonomie plaatsvindt, bedraagt dit aantal stemmen 50%.

De Lega Nord krijgt bij haar plan voor autonomie ondersteuning van de voormalige minister-president Silvio Berlusconi, met wiens Forza Italia de groepering een midden-rechts alliantie met het oog op de parlementsverkiezingen in het voorjaar wil opbouwen. Berlusconi heeft onlangs geëist dat ook in alle andere Italiaanse regio´s, die niet over een speciaal statuut beschikken, gelijksoortige referenda worden gehouden. Slechts 5 van de 20 regio´s van Italië – Trentino, Zuid-Tirol, Venetië, Aostadal, Sicilië en Sardinië – genieten dankzij een speciale status een uitgebreidere autonomie.

Morgen worden tien miljoen kiezers in Lombardije en in Venetië opgeroepen hun stem uit te brengen in een autonomiereferendum.

Bron:
http://zuerst.de

Lees ook eens verder bij de Bron: E.J. Bron

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e834b10f20fd043ecd0b470de7444e90fe76e6d21db2164595f2c4 640 privacy

We beseffen amper wat onze digitale levens waard zijn

rutte

De Wondere Wereld van Rutte 3