in

Nederland heeft dus helemaal niks te zeggen over inzet atoombommen in Volkel

54e6d74a4351ab14ea898675c6203f78083edbe25056754a702b7e 640 nuclear

Nederland heeft geen vetorecht afgedwongen bij het inzetten van Amerikaanse kernwapens vanaf de vliegbasis Volkel, blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.

Op de luchtmachtbasis Volkel liggen sinds het begin van de jaren zestig vijftien tot twintig Amerikaanse B61-atoombommen.

Op het moment dat er wordt besloten om een nucleaire aanval uit te voeren, moeten Nederlandse vliegers de bommen afwerpen.  ZEMBLA ontdekte in de archieven van de Tweede Kamer dat Den Haag geen vetorecht heeft afgedwongen.

Tijdens een interpellatiedebat in 1970 over de “Flexible Response” (een NAVO strategie over de inzet van kernwapens, red.) zegt de toenmalige minister van Defensie Den Toom, dat een vetorecht – indien alle bondgenoten dit voor zich zouden opeisen – de geloofwaardigheid van de NAVO ernstig zou ondermijnen.

Nederland heeft om die reden “enig vetorecht ten aanzien hiervan niet uitdrukkelijk bedongen.”

Trump

Bij de huidige Kamerleden is dit feit niet bekend, blijkt bij navraag van ZEMBLA. Sadet Karabulut (SP): “Hier staat dus dat Nederland geen nee mag zeggen tegen de inzet van kernwapens die hier liggen.”

Lees verder bij de bron: Zembla

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
climate change 1557945568

700 deskundigen tegen EU: ‘There is no Climate Emergency’

Vaccinatie 1560499753

Duitsland verplicht inentingen tegen mazelen, op straffe van opvangverbod en boetes