in , , ,

Nieuw herkenningssysteem herkent je zelfs als je gezicht verborgen is

Gezichtsherkenningssytemen vormen een steeds grotere bedreiging voor onze . De , adverteerders en zelfs de kerk zetten dergelijke systemen in. Het gevaar is dat er zo een scheve machtsbalans ontstaat.

Recentelijk hebben onderzoekers ook laten zien dat zelfs vervaagde beelden al genoeg zijn om iemand te herkennen. Algoritmes kunnen iemand herkennen door een match te maken tussen de patronen van het lichaam en die van het hoofd.

In een nieuwe studie demonstreerden onderzoekers van het Max Planck instituut een methode om ‘onherkenbare' personen te herkennen. Het “Gezichtsloze Herkenningssysteem” van de onderzoekers traint een neuraal netwerk met een serie foto's van zowel vervaagde gezichten als zichtbare gezichten.

Zo leert de personen te herkennen zonder gezicht.

In andere woorden: zelfs al bijna al je foto's onduidelijk zijn,zou het systeem je nog steeds goed kunnen herkennen. Er hoeven maar een of twee foto's van je hele gezicht beschikbaar te zijn.

Facebook presenteerde eerder al een algoritme die gebruikers op basis van hun houding en lichaamsbouw kon herkennen. Dit is echter voor het eerst dat een systeem getraind kan worden om alle herkenningspunten van het lichaam en de omlijning van het gezicht te herkennen. Zelfs als het gezicht is afgeschermd door zwarte blokjes.

Dit is zorgwekkend voor de privacy van onze burgers,” schrijven de onderzoekers. “Het is erg waarschijnlijk dat vergelijkbare systemen op het in het geheim al worden gebruikt. Wij geloven dat de gemeenschap van computervisionairs verantwoordelijk is voor het kwantificeren en vrijgeven van de implicaties die gepaard gaan met het delen van foto's op het web.”

Lees verder via Bron: PrivacyNieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Facebook omzeilt ad blockers en AdBlock+

Techreuzen, Google, Apple & Samsung willen nu ook data UIT je lichaam