in , ,

Nog niet van het gas af:  Hr-ketel domineert in warmtemarkt

De groei van duurzame alternatieven, zoals warmtepompen, vlakt af. Met name bij nieuwbouwwoningen is het marktaandeel van hr-ketels gestegen. Dit blijkt uit de eerste Gasmonitor van Natuur & Milieu, Stedin en Alliander.

Natuur & Milieu onderzocht samen met Stedin en Alliander welke warmte-installaties aanschaft: hr-ketels, warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels, zonneboilers en inbouwkookplaten. Hiervoor is gekeken naar de verkoopcijfers van de afgelopen vijf jaar en het aantal aangevraagde subsidies (ISDE). De cijfers lopen tot en met 2017.

‘Dit is opmerkelijk. We moeten juist van het af. De verkoop van duurzame alternatieven moet dus omhoog, die van hr-ketels zo snel mogelijk omlaag. Alleen zo kunnen we aan de klimaatdoelstellingen van het voldoen,’ aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.

 

Hr-ketel populair in nieuwbouw

Bij nieuwbouwhuizen stijgt de verkoop van hr-ketels explosief. In 2014 kreeg 51% van de nieuwbouwwoningen een hr-ketel, in 2016 was dit 75% van alle nieuwbouwwoningen. Een hr-ketel gaat 15 jaar mee.

Dit betekent dat tot 2031 75% van de nieuwbouwwoningen uit 2016 aan het gas vastzit.

 

Groei warmtepompen stagneert

Tussen 2015 en 2016 steeg de verkoop van warmtepompen met 44%. In 2017 steeg de verkoop met slechts 15%. De verkoop van hr-ketels daalde in 2016 maar steeg in 2017 weer met 3%. Klik hier voor de tabel met alle absolute verkoopcijfers.

Koken op gas raakt echter uit. Elektrische inbouwkookplaten zijn populair: de verkoop hiervan stijgt, ten koste van gaskookplaten.

De ambitie van het kabinet- 3 is dat in 2050 alle huizen van het aardgas af moeten zijn.  Per 1 juli 2018 is de gasaansluitplicht voor nieuwbouw komen te vervallen. In het klimaatakkoord worden nu afspraken gemaakt om de bestaande bouw, ruim 7 miljoen aansluitingen, aardgasvrij te maken.

 

Over het onderzoek

De transitie van aardgas naar duurzame warmte in woningen en andere gebouwen zal een verregaande impact hebben op het huidige elektriciteits- en gasnet in Nederland. Het is voor netbeheerders van belang goed zicht te hebben op deze ontwikkelingen, zodat ze tijdig aanpassingen in het energienet kunnen realiseren.

De inzichten uit deze Gasmonitor helpen alle betrokkenen om deze warmtetransitie zo goed mogelijk vorm te geven. De ambitie is om de Gasmonitor jaarlijks te laten verschijnen.

Klik hier voor de volledige Gasmonitor.

Lees ook eens verder bij de bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wereld Wordt Wakker
2 jaren geleden

Het valt me op dat bij alle regeringsplannen voor het afschaffen van aardgas er geen enkele oplossing wordt genoemd hoe men denkt in die giga toename in elektriciteit productie te kunnen voorzien. En nee: warmtepompen zijn niet de oplossing want die vragen giga veel elektriciteit. Dus blijft de vraag: waar komt die extra elektriciteit vandaan ???? En bij het NL klimaat zijn warmtepompen ook niet echt aantrekkelijk qua rendement. Als proces ingenieur met meer dan 30 jaar ervaring met energie verbruik en productie heb ik nog nergens technische oplossingen gezien laat staan keuzes die zijn gemaakt waar die extra elektriciteit vandaan komt. En nee: die hoeveelheden komen niet van zonnecellen of van windmolens. Bij lange na niet !!!! Zitten er overigens nog ingenieurs bij de NL regering en overheid?
En dat alles vanwege klimaat? Er is helemaal geen klimaat probleem: althans niet als gevolg van CO2 toename. Want het hele CO2 verhaal is een hoax. Maar daarover heb ik eerder geschreven. Misschien vanwege NIbiru, maar als dat zo is dan helpt het stoppen met aardgas ook niet.

Maar even gesteld dat die centrales er heel snel komen dan is er de vraag hoe men denkt die veel grotere hoeveelheden elektriciteit te kunnen transporteren. Die bestaande infrastructuur is er helemaal niet voor uitgelegd. Het lijkt er op dat de burgers die nu moeten beslissen over de investering in een warmtevoorziening vele malen realistischer zijn dan de overheid. Overigens is dat laatste niet alleen bij gasvoorziening het geval :).

Omdat ik niet achterlijk ben en op internet het nodige intensief volg weet ik van diverse technieken om grote hoeveelheden elektriciteit te produceren zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Tegen zeer lage kosten en veilig. Maar dan blijft het probleem dat de overheid helemaal niets zegt over hoe die extra elektriciteit wordt geproduceerd. En het lijkt me niets teveel gevraagd aan de overheid om te laten zien waar die grote hoeveelheid elektriciteit vandaan komt? Of is dat ook geheim?

Bij overheid en regering schiet mij altijd de reclame van Croma te binnen: “je moet we wel even bij blijven ….”. Al denk ik dat het niet bij “even” blijft !

In Argentinië regent het onkruidverdelgers

Vlam in de pan in Chemnitz na dubbele moord op Duitsers door Afrikaanse migranten