in , ,

Omstreden pesticiden nog jaren in gebruik

eb36b3092ffc063ecd0b470de7444e90fe76e7d61cb0194795f1c7 640 landbouw

Pesticiden die de hormoonhuishouding kunnen verstoren of schadelijk zijn voor de voortplanting, blijven door capaciteitsgebrek van de Europese beoordelingsinstanties nog jarenlang toegestaan in de groente- en fruitteelt.

Die conclusie trekt foodwatch na eigen onderzoek. Daaruit blijkt dat de bij wet vastgelegde herbeoordeling op schadelijkheid bij tientallen omstreden pesticiden keer op keer wordt uitgesteld.

Chronisch gebrek aan beoordelingscapaciteit wordt als reden aangegeven. Bij gebrek aan een herbeoordeling, wordt de toelating van deze pesticiden automatisch verlengd, stelt de voedselwaakhond. ,,Daardoor blijven nieuwe wetenschappelijke inzichten over de schadelijkheid ongelezen.” Foodwatch eist dat er onmiddellijk een einde komt aan deze ,,dubieuze praktijk”.

,,Dit capaciteitsprobleem wordt letterlijk op het bord van de consument gelegd”, zegt Corinne Cornelisse van foodwatch. ,,Dat is de omgekeerde wereld van het in Europa afgesproken voorzorgsbeginsel. De mogelijke schade aan de financiële belangen van de pesticidenfabrikanten lijkt zwaarder te wegen voor de Commissie dan de mogelijke schade aan de gezondheid van de consument.”

Bestrijdingsmiddelen moeten voor toelating in de EU worden beoordeeld op schadelijkheid. Na tien jaar moet dat opnieuw, om te kijken of volgens nieuwe wetenschappelijke inzichten de risico's van het middel voor mens, dier en nog acceptabel zijn. ,,Regelmatig leidt dit tot een verbod”, aldus foodwatch.

Uit het onderzoek van foodwatch blijkt dat deze herbeoordeling bij ruim tweehonderd pesticiden veel te laat komt. De oude goedkeuring wordt dan verlengd, tot wel vier keer achter elkaar.

Veel van deze bestrijdingsmiddelen zijn ook in toegelaten.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
screenshot 2981

Italië dreigt te stoppen met betalen EU-contributie, Europese Commissie woest

15073083288 113647c9e4 xtc

Het succes van Rutte: in 2017 18,9 miljard euro verdiend aan synthetische drugs door Nederlandse drugscriminelen