in

Ondanks klimaathype zijn de laatste Europese oerbossen er belabberd aan toe

oerwoud 1563107060
AdinaVoicu / Pixabay

De laatste Europese oerbossen zijn er zeer slecht aan toe. Dat blijkt uit een studie die de staat van de ongerepte bossen in uitgebreid in kaart brengt.

Van de weinige oerbossen die nog over zijn in Europa, zijn er veel niet beschermd. Ze lopen het risico te worden vernietigd, want er wordt nog steeds veel gekapt.

Dat blijkt uit de eerste uitgebreide beoordeling van de beschermingsstatus van de Europese oerbossen. Die werd uitgevoerd door 28 instellingen, die gedurende vijf jaar alle gegevens over deze bossen in kaart brachten.

Vaak niet beschermd

“Veel oerbossen zijn goed beschermd, maar we hebben ook veel regio's gevonden waar dat niet het geval is – vooral gebieden waar oerbossen nog steeds veel voorkomen”, zegt hoofdauteur Francesco Sabatini, van het Duitse Centrum voor Integratief Biodiversiteitsonderzoek van de Martin Luther-universiteit (Halle-Wittenberg). “En waar ze worden beschermd, is het beschermingsniveau in sommige gevallen onvoldoende om ervoor te zorgen dat deze bossen op de lange termijn worden beschermd.”

In het tijdschrift Diversity and Distributions beschrijven de onderzoekers 54 bostypen in Europa. Ze stellen vast dat er bij zes bostypen helemaal geen restanten meer zijn van het oude bos. Bij twee derde van de bostypen was minder dan 1 procent oud. In slechts tien bostypen is meer dan de helft van het oerbos strikt beschermd.

Zonder menselijke invloed

Een oerbos heeft zich zonder menselijke invloed ontwikkeld. In Europa is dit oerbos grotendeels verdwenen, maar de restanten worden nog oerbossen genoemd.

Ze zijn zeer ongelijk verdeeld over Europa. “Sommige regio's, vooral in Scandinavië, en Oost-Europa, hebben nog veel oerbossen”, zegt senior auteur Tobias Kuemmerle van de Humboldt-universiteit in Berlijn. “Maar vaak realiseren die landen zich niet hoe uniek hun bossen zijn op Europese schaal en hoe belangrijk het is om ze te beschermen.”

Volgens de onderzoekers moet formeel behoud van deze bossen een topprioriteit zijn voor landen om hun doelstellingen op het gebied van klimaatverandering en biodiversiteit te halen. De heeft onlangs een nieuwe biodiversiteitsstrategie voor 2030 voorgesteld. Die benadrukt de waarde van oude bossen. De resultaten van deze nieuwe studie bieden waardevolle informatie om deze strategie uit te voeren, zeggen de onderzoekers.

Lees verder bij de bron: DeWereldMorgen.be

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2016 11 19 13 49 58.eu20asielunie

Grieken krijgen hulp van mysterieuze ‘mannen in het zwart’ bij grensbewaking tegen asielzoekers

bananenrepubliek2

Nederland gaat coronatests inclusief uw DNA naar Abu Dhabi sturen