in

‘Oorzaak trombose bij vaccin AstraZeneca gevonden’

6050bc6885f54020267f4a96

De oorzaak voor een zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin lijkt opgehelderd.

Drie ziekenhuizen in Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk hebben onafhankelijk van elkaar vastgesteld dat patiënten die de zeldzame trombose-bijwerkingen ontwikkelden nadat zij het vaccin kregen, een aandoening hebben die lijkt op heparine geïnduceerde thrombocytopenie (HIT).

Eerder werd gedacht dat het wellicht om diffuse intravasale stolling (DIS) ging. De behandeling voor DIS en andere vormen van trombose is het toedienen van heparine, het meestgebruikte antistollingsmiddel.

Maar dit middel verergert de ziekte bij HIT juist. Andere antistollingsmiddelen kunnen wel gebruikt worden.

„We weten wat het is”, zei Andreas Greinacher, hoofd transfusiegeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Greifswald in Duitsland, in een persconferentie.

„De ziekte komt heel, heel zelden voor. Maar als dat zo is, kan met een test vastgesteld worden dat het hierom gaat, en is er behandeling mogelijk.”

Bij sommige mensen reageert het immuunsysteem heftig op de stof heparine. Antistoffen binden zich aan bloedplaatjes en activeren die. Er ontstaat een tekort aan plaatjes en er kunnen stollingen optreden in de aderen.

In zeldzame gevallen is de trigger niet het toedienen van heparine, maar wekt het eigen immuunsysteem de reactie op. Iets vergelijkbaars gebeurt er bij patiënten die na toediening …..

Lees verder bij de bron: NRC

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
vraagteken 1564747971

Altijd leuk: Vragen stellen op het Binnenhof met Huig Plug

13843116383 726a6241a6 welcome to eu

EU en mensenrechten: Europarlement hangt vol camera’s van bedrijf dat in China strafkampen bewaakt