in ,

‘Overheid weigerde slachtoffers van toeslagenschandaal jarenlang gratis rechtsbijstand’

Dat zegt Reinier Feiner, voorzitter van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) tegen RTL Nieuws.

De vereniging deed onlangs een oproep om melding te maken van gevallen waarin rechtshulp tegen de Belastingdienst werd geweigerd. Die meldingen stromen binnen, zegt Feiner.

De gedupeerden hadden volgens hem ‘geen schijn van kans’ tegen de overheid.

In het toeslagenschandaal werden ruim 26 duizend burgers van 2009 tot zeker 2019 ten onrechte verdacht van fraude met de toeslag voor kinderopvang. De Belastingdienst, verantwoordelijk voor de van de toeslag, eiste het terug van de ouders.

Die moesten duizenden en soms tienduizenden ’s dokken en bleven met soms enorme schulden achter.

Sommige ouders wendden zich tot het Juridisch Loket, dat met van de overheid gratis juridisch advies geeft. In complexe gevallen verwijst het loket door naar een advocaat.

Mensen met een laag inkomen die zich geen betaalde advocaat kunnen veroorloven kunnen vragen om ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’ of ‘een toevoeging’. De advocaat regelt de aanvraag. De Raad voor Rechtsbijstand beslist of iemand recht heeft op de toevoeging.

In het geval van gedupeerden van de toeslagenaffaire werd die gesubsidieerde rechtsbijstand geweigerd. Het idee was dat ….

Lees verder bij de bron: De Volkskrant


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
25 dagen geleden

Het wordt de hoogste tijd voor een ander rechtssysteem waarin de burgers gelijke kansen hebben. Daarnaast moet er burger rechters komen met een duidelijke taak. Te vaak gezien dat rechters alleen oog hebben voor de gemeente provincie of andere overheids gerelateerde zaken. Hoorde ooit van iemand die tegen de gemeente procedeerde en waarin de gemeente door de Raad van State veroordeelt was, dat de vertegenwoordiger van de gemeente tegen deze man zei. Wij gaan net zo lang door tot je kapot bent. Een particulier moet zelf zijn advocaat betalen en die van de gemeente betaald de burger dus kun je iemand jarenlang treiteren door tegen hem te procederen.

J. Onno Dekker
Antwoord aan  sjef
25 dagen geleden

Ja, zo zijn GEMEENten. Jarenlang heb ik burgers bijgestaan tegen overheidshandelen met veel succes. De wraak van de gemeente Zwijndrecht, onder burgemeester Antoine Scholten, was een weg door mijn tuin projecteren zodat ik mijn huis niet zou kunnen verkopen. Ultieme laaghartigheid, ben de naam van de gemeentelijke juridisch medewerkster ff kwijt.
Ben mooi verhuist naar Frankrijk, maar werk nog wel in het ondergronds verzet tegen
liegebeest Rutte en consorten! Het is helaas hard nodig!

1500 positieve coronatests nader onderzocht: ‘Het waren griepgevallen. We worden opzettelijk misleid’

De val van de regering Rutte en zijn terugkeer als corona-tsaar