in , ,

Privégegevens leerlingen basisschool massaal doorgespeeld naar uitgevers

44bf7a868d152e931a71eb78 640 private1

Gegevens van jonge kinderen worden in grote hoeveelheden door basisscholen verstrekt aan bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Het gaat om de ontwikkelaars van lesprogramma’s op de computer. Dagelijks verwerken die met naam en toenaam de vorderingen van de leerlingen die met hun programma’s werken. Volgens experts overtreden scholen en uitgevers daarmee de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Persoonsgegevens op server

Bijna alle basisscholen verstrekken persoonsgegevens van kinderen aan een stichting van de uitgevers Malmberg, Zwijsen, ThiemeMeulenhoff en Noordhoff. Die server heet Basispoort. Die uitgevers koppelen die aan de prestaties die leerlingen behalen binnen de leeromgeving.

Volgens Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar privacy, kleven er grote juridische bezwaren aan deze constructie. “Het zijn bijzonder gevoelige gegevens. Wat er gebeurt aan oefeningen en toetsen, zegt heel veel over het kind. Dus je kunt daar allemaal extra waarborgen verlangen. Het minste is dat je als ouders moet zijn geïnformeerd.”

Lees verder via RTL Nieuws.

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
14853546595 27f097cce0 EndGame1

Deutsche Bank: schuldsanering maakt deel uit van “The EndGame”

pannenlappen1

Daar gaan we weer: EU neemt pannenlappen in het vizier wegens gevaarlijk