in ,

Regering wil pensioenfondsen als pinautomaat gebruiken

3687226578 80eec48f39 pinnen1

Het koopkrachtverlies voor gepensioneerden en actieve deelnemers tussen 2008 tot 2015 is ruim 17 procent, inclusief de pensioenkortingen. Waarom worden koste wat het kost de pensioenen kunstmatig laag gehouden? Wat zijn de werkelijke beweegredenen van het kabinet, anders dan de drogreden dat de pensioenen straks onbetaalbaar zouden worden?

Pensioenen worden kunstmatig laag gehouden

Neem als voorbeeld het pensioenfonds van Elsevier, SPEO. Het fonds telt 1.674 gepensioneerden en 1.897 actieve deelnemers. Het rendement van SPEO was de afgelopen 5 jaar gemiddeld 8,84 procent op het vermogen. Tóch moest SPEO in 2013 de pensioenen met 3,3 procent en in 2014 met 1,4 procent korten. De reden? De kunstmatig opgelegde lage rekenrente moest bepalend zijn, niet de werkelijk behaalde rendementen. Dat is pure volksverlakkerij.

Met de nieuwe pensioenwet, ingediend door staatssecretaris Jette Klijnsma (PvdA), wordt het nog gekker. Werden eerst de dekkingsgraden kunstmatig laag gehouden om niet te kunnen indexeren, nu heeft de overheid een andere truc bedacht: het optrekken van de dekkingsgraden om te mogen indexeren: namelijk niet vanaf 110 maar pas vanaf 120 procent. Op die manier wordt het voor pensioenfondsen nagenoeg onmogelijk om ooit nog de pensioenen te verhogen.

Brussel gaat zich met onze pensioenen bemoeien

Waarom doet de regering dit? Allereerst door Brussel. De Europese Commissie vindt dat pensioenfondsen dezelfde financiële buffers moet opbouwen als verzekeringsmaatschappijen. Dat is de reden waarom de dekkingsgraden van 110 naar 120 procent gaan. Onze politici willen ons doen geloven dat ze er alles aan zullen doen om die regel vanuit Brussel ongedaan te maken, maar in de nieuwe pensioenwet hebben ze deze toch maar alvast ingecalculeerd.

Wie het hele pensioenplaatje bekijkt ziet een toenemende bemoeienis van Brussel en de Nederlandse overheid met onze pensioenen. Het Nederlandse pensioenstelsel behoorde tot de beste in de wereld, tot de overheid zich er mee ging bemoeien. Onze pensioenen waren welvaartsvast en er was altijd voldoende geld in kas om ook de jongere deelnemers later van een fatsoenlijk pensioen te kunnen voorzien.

Overheid gaat pensioenfondsen als bank gebruiken

De Pensioenfederatie, de koepel waar alle pensioenfondsen bij zijn aangesloten, hebben de noodklok geluid bij het kabinet. De nieuwe pensioenwet benadeelt niet alleen de gepensioneerden maar ook de jongeren. Hoe kan dat nou? Die nieuwe wet moest er toch komen om de jongeren van een goed pensioen te verzekeren? Zal ik u eens wat vertellen? Alle bemoeienissen van Brussel en de overheid met onze pensioenen dienen maar één doel. Het optuigen van de pensioenfondsen om straks te dienen als bank voor de overheid. Daarom moeten de pensioenreserves omhoog en mag er niet geïndexeerd worden. De pensioenfondsen dienen straks leningen te verstrekken zoals hypotheken, om de woningmarkt weer vlot te trekken, of om het MKB van kredieten te voorzien. Ook zal de overheid vaker een beroep doen op de pensioenfondsen voor staatsleningen.

Pensioen is uitgesteld loon. De overheid heeft met haar tengels van de pensioenen af te blijven. Dat is geld van en voor de actieve deelnemers en gepensioneerden. Het is hun eigendom. Oud-premier Ruud Lubbers (CDA) deed in de jaren negentig al eens een greep in de pensioenkassen. Dat gestolen geld is nooit terug betaald.

Lees de rest via Citareg.

Foto via Niko Vermeer cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
via geenstijl.nl

Nederlandse piloten zien oceaan rood opgloeien

5909082632 9afdf5babe france imf1

Instorting Frankrijk wordt EU fataal, IMF zal heel Europa ongekende bezuinigingen opleggen