in , , ,

Slechte 1 april grap? Burgemeesters willen experimenteren met internetverbod

Dagenlang lag de gemeente Lochem vorig jaar plat. Gehackt. Paspoort aanvragen? Vergeet het maar. ,,Dit is de tijd om het wat actiever op te pakken’’, zegt burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland.

Hij is ‘chef digitale veiligheid’ van elf gemeenten rond Zwolle en had in 2012 al te schaften met ‘Facebook-feest’ Project X in Haren. Burgemeesters kunnen nu al woningen sluiten, maar denken aan het afsluiten van internetverbindingen.

,,We laten desnoods de een oordeel vellen.’’

Burgemeesters in de regio Zwolle-Deventer willen zelf digitaal kunnen ingrijpen bij cybercrime.

Een van de initiatiefnemers is burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland. Hij wist in 2012 nog van niks van toen het Project-X feestje in (zijn toenmalige gemeente) Haren losbarstte maar is nu ‘chef digitale veiligheid’ van elf gemeenten in de IJssel-regio.

Volgens hem is het ‘tijd om het wat actiever op te pakken’. Om al die cybercrime te kunnen aanpakken, moeten burgemeesters daarom meer bevoegdheden krijgen.

,,Een burgemeester heeft een aantal bevoegdheden, die zijn vastgelegd in de gemeentewet. Maar zijn we wel ingericht op de digitale omgeving?’’, vraagt de regioburgemeester zich af.

,,Ik kan een gebiedsverbod afgeven, ik kan een huisverbod afgeven. Maar kan ik ook een internetverbod opleggen? Die mogelijkheden moeten we onderzoeken.’’

Bats en zijn collega’s willen hier serieus werk van maken. Experimenteren, zegt hij zelf. Dan moet de rechter desnoods maar beoordelen of het handelen van de burgemeester door de beugel kan of niet.

,,Natuurlijk wil je weten of je een maatregel kunt inzetten of niet. Misschien is soms simpelweg nieuwe wetgeving nodig. Dat kost tijd, dat weet je.’’

Lees verder bij de bron: destentor.nl en privacynieuws.nl

Photo by Remko van Dokkum


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Check de JDreport app in de Google PlayStore

Rapporteren

3 Comments

Laat een reactie achter
  1. NEE, dat kan hij en anderen niet, er zijn mensen die thuis werken via internet en die 8 mljn is al veel te weinig om iedereen die nu al geen geld verdient te compenseren, laat staan al die anderen die van internet voor hun werk afhankelijk zijn

  2. In artikel 10 Europees Verdrag van de Rechten voor de Mens is bepaald dat iedereen het recht heeft om informatie te verzamelen (om een mening te kunnen vormen) zonder inmenging van wie dan ook.

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

‘Coronamaatregelen zullen nog zeker 12 tot 18 maanden nodig zijn’

EU-landen komen met app die coronapatiënten volgt