in , , , , , ,

Slimme meter onthult intieme details privéleven!

24367714100 491cb95023 smartmeter

Gegevens van een slimme meter onthullen intieme details van iemand privéleven en zijn dan ook niet te vergelijken met analoge energiemeters, zo stellen de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF en International. De organisaties hebben dit in een brief aan een Amerikaanse laten weten.

De rechter behandelt het hoger beroep in een zaak tussen de Amerikaanse stad Naperville en een lokale beweging. De stad begon in 2012 met het vervangen van analoge meters door slimme meters. Volgens de lokale beweging vormen de slimme meters een gevaar voor de en schenden ze de privacy van bewoners.

Een lagere oordeelde vervolgens dat Amerikanen geen privacy hoeven te verwachten als het om hun slimme metergegevens gaat.

smartmeter photo
Photo by justine warrington cc

“Waar analoge meters alleen een maandelijkse meting over het energieverbruik afgeven, meten slimme meters het energiegebruik in veel kortere intervallen. Hier wordt er elke 15 minuten informatie verzameld. Niet alleen hoeveel er is verbruikt, maar ook wanneer. Een slimme meter geeft daarom een veel gedetailleerder overzicht van iemands privéleven.

“Met elke 15 minuten een meting, kan iemand zien wanneer mensen naar bed gaan, in de ochtend opstaan, naar werk of naar school gaan. Iemand kan werkdag- en weekendpatronen zien en ga maar door. Amerikanen verwachten terecht dat hun privé-activiteiten in huis ook privé blijven”, zo stelt de brief  (pdf).

Volgens de privacyorganisaties is het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet dan ook op deze gegevens van toepassing.

 

In de aankondiging van de brief op Medium waarschuwen de EFF en Privacy International dat slimme metergegevens ook kunnen onthullen welke apparaten er op een gegeven moment staan ingeschakeld, waardoor kan worden afgeleid wanneer mensen aan het eten zijn, een douche nemen, tv kijken of fitnessapparatuur gebruiken. De organisaties roepen de rechter dan ook op om de uitspraak van de lagere rechtbank terug te draaien.

smartmeter photo
Photo by justine warrington cc

Beide organisaties wijzen daarbij ook naar de situatie in Europa. De wil 80 procent van de huishoudens in 2020 over een slimme meter beschikt. De Europese Databeschermingsautoriteit waarschuwde eerder al dat slimme meters het massaal verzamelen van persoonlijke informatie mogelijk maken en adviseerde lidstaten om voldoende beveiligingsmaatregelen te implementeren.

Alles bij de bron; Security

Lees de rest verder bij de Bron: PrivacyNieuws

Photo by Ambernectar 13 cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
urn newsml dpa com 20090101 170225 90 017097 201702252210 full

Doofpot hoe werkt dat? Aanslag Heidelberg: Getuigen zien Afrikaan, maar politie noemt dader een Duitser

3578347527 4e733d3edf telefoon

Einde van de dure 0900 nummers? EU-Hof: Bellen klantenservice mag niet meer kosten dan normaal gesprek