in , ,

Spaarhypotheek bij de ING of Rabobank? Je wordt ernstig benadeeld

Klanten van en die hun aflopende spaarhypotheek willen verlengen worden ernstig benadeeld. De rekenen bij deze hypotheekvorm een hogere dan bij een gewone annuïteitenhypotheek. Ongeoorloofd, vindt de Consumentenbond, die er melding van maakt bij de AFM.

Alleen bestaande klanten kunnen nog een (bank)spaarhypotheek afsluiten. Voor nieuwe klanten is er de annuïteiten- of lineaire .

Maar ING rekent bij een (bank)spaarhypotheek wel een rente-opslag van 0,3% (10 jaar vast) tot zelfs 0,85% (20 jaar vast). Rabobankklanten betalen gemiddeld zo’n 0,35% meer rente bij hun (bank)spaarhypotheek dan klanten met een annuïteitenhypotheek.

ING voert als motief voor het prijsverschil aan dat een (bank)spaarhypotheek meer risico kent.

Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond: ’Klinkklare onzin. Een spaarhypotheek los je, net als een annuïteitenhypotheek, aan het eind van de rit helemaal af. Tussentijds is de netto schuld altijd even hoog als bij een annuïteitenhypotheek met dezelfde rente. Een spaarhypotheek is zelfs beter bestand tegen renteschommelingen.’

Door de lagere rente lijkt een annuïteitenhypotheek financieel het gunstigst. Maar dat is hij niet. King: ’Consumenten weten vaak niet dat ze belastingtechnisch veel voordeliger uit zijn met een bankspaarhypotheek. Ze sparen hiermee belastingvrij, waardoor ze in een relatief korte tijd een aardig kapitaal voor de aflossing opbouwen. En daarnaast profiteren ze gedurende de hele looptijd van de maximale renteaftrek.

Bij een annuïteitenhypotheek wordt de renteaftrek juist elke maand minder. Consumenten verliezen zo, zonder dat ze het in de gaten hebben, tienduizenden ’s.’

De Consumentenbond signaleert dat veel hypotheekadviseurs hun klanten hier onvoldoende over informeren. Tussenpersonen kiezen vaak voor de makkelijkste weg en bieden gewoon aan om over te stappen naar een annuïteitenhypotheek bij een aanbieder met de laagste rente.

Lees verder bij de bron: Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Absurde situatie: toeslagen naar laagste inkomens, subsidies voor de elite, middenklasse met lege handen

Klimaatspijbelaars plegen klimaatgenocide: na demonstratie massaal naar de Burger King en McDonalds