in , ,

Architecten van het Klimaatakkoord profiteren: Minister Wiebes onthult buitensporige zelfverrijking windmolen investeerders

De exploitanten van windmolenprojecten, zoals Vattenfal/Nuon, RWE, Engie en Eneco/Mitsubishi, en de banken, zoals Rabo, Triodos, ING en ABN AMRO, hebben er aan de klimaattafels voor gezorgd, dat de rendementen op windmolenprojecten buitensporig hoog zijn en risicovrij.

Inmiddels staan deze zelfde partijen in de rij om heel vol te zetten met windturbines.

Hoe lucratief zijn deze projecten precies? Daarover berichtte minister Eric Wiebes de Tweede Kamer in zijn brief van 14 februari 2020.1) De conclusie is dat er aan de klimaattafels van het Klimaatakkoord sprake is geweest van exorbitante zelfverrijking van bovengenoemde partijen.

Rendement versus risico

Het belangrijkste risico bij een kapitaalsintensieve lange termijn investering in een elektriciteitscentrale is de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs. Stijgt deze prijs dan zal de investering een super rendement hebben. Een sterk dalende elektriciteitsprijs kan leiden tot een verlieslatend project.

De investeerder zal een afweging moeten maken tussen rendement en risico. Dit is het normale ondernemersrisico.

Lees dit ook!  Koopkrachtstijging? Gemeenten verdienen voor het eerst meer dan 1 miljard aan parkeren

Wiebes: risicovrij investeren in windmolens

Minister Wiebes geeft in zijn brief aan de Tweede Kamer van 14 februari 2020 een toelichting op de subsidieregeling (SDE+) bij investering in windmolenparken. De regeling garandeert de windmolenexploitant een vaste elektriciteitsprijs, zodanig dat hij een risicovrij rendement op eigen vermogen maakt van 12 procent. Er wordt daarbij vanuit gegaan dat er wordt gewerkt met 20 procent eigen vermogen en 80 procent vreemd vermogen. Bij het vreemd vermogen wordt uitgegaan van een percentage van anderhalf procent.

Minister Wiebes geeft ook aan in zijn brief, dat er in de subsidie rekening is gehouden met een bijdrage van ca. €5.600 per windturbine voor de lokale gemeenschap. Dit soort douceurtjes, waar menig wethouder mee kan pronken, gaan dus niet af van de winst van de investeerder, maar worden gewoon betaald door iedere burger via een heffing (ODE – Opslag Duurzame Energie) in de energierekening.

Lees dit ook!  Weer moeten de lagere inkomens bloeden voor de hogere: 4.000 euro subsidie op nieuwe elektrische auto’s

Hoe lucratief?

Hoe lucratief is deze regeling? Hoe goed is een risicovrij rendement op eigen vermogen van 12 procent? Ter vergelijking: het rendement op het eigen vermogen van Shell, toch geen zieltogend bedrijf en de hoeksteen van menige beleggingsportefeuille, was in 2019 acht-en-een-half procent.2) Let wel: Shell loopt, in tegenstelling tot de windmolenexploitanten, wél ondernemersrisico over dit rendement. Als de Nederlandse Staat een rendement op eigen vermogen zou willen garanderen op de windmolenparken, dat even goed is als dat van Shell, zou het percentage dus in ieder geval lager moeten zijn dan acht-en-een-half procent. De subsidieregeling (SDE+) kan dus worden gezien als een exorbitante, in economische zin niet te verantwoorden, bevoordeling van de windmolenexploitanten.

Ook de banken, de verschaffers van het vreemd vermogen, zijn spekkoper. Voor een normaal project zul je bij een bank geen financiering kunnen krijgen voor 80 procent van de investering tegen anderhalf procent gezien het hoge risico voor de bank. Maar vanwege de staatsgarantie is het project vrijwel zonder risico.

Lees dit ook!  Miljarden voor coronavaccin in ‘donormarathon’

Normaal gesproken moet de bank zijn overtollige middelen risicovrij stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB) tegen een negatieve van een half procent. Door het vreemd vermogen te leveren voor de windmolenprojecten kan zij haar risicovrij wegzetten tegen anderhalf procent positief. Het enthousiasme bij o.a. de Rabobank en de Triodosbank voor dit soort ‘groene’ projecten kent dan ook geen grenzen.

Architecten van het Klimaatakkoord profiteren

Bij het ontwerpen van het Klimaatakkoord zaten zowel de profiteurs van deze lucratieve projecten aan tafel, zoals Eneco (inmiddels Mitsubishi), RWE, Engie en Vattenfal/Nuon, alsook de financiers van deze risicovrije projecten zoals ABN AMRO, Rabobank en Triodos. 3)

Zelfsubsidiering

Met het, door de regering betaald, deelnemen van partijen aan een door de regering georganiseerd overleg (klimaattafels), waarbij deze partijen door de regering in staat zijn gesteld hun eigen toekomstige subsidies en voorwaarden vast te stellen en daarmee hun eigen toekomstige lucratieve projecten veilig te stellen (Klimaatakkoord), is een nieuw fenomeen binnengeslopen in onze ‘rechtsstaat’: zelfsubsidiering. De Nederlandse regering gebruikt een andere term voor dit fenomeen: het verkrijgen van draagvlak.

Deze zelfsubsidiering, gefaciliteerd door de Nederlandse regering en betaald door de burger die niet aan tafel mocht, in combinatie met de door minister Wiebes beschreven exorbitante bevoordeling, maakt dat hier kan worden gesproken van buitensporige zelfverrijking door de elektriciteitsbedrijven en de banken. Daarbij gaat het niet om miljoenen, maar om miljarden ’s.

Verwijzingen:

1. Brief minister Wiebes van 14 februari 2020 aan de Tweede Kamer.

2. Rendement op eigen vermogen Shell.

3. Deelnemers Klimaatakkoord.

Lees verder bij de bron: Climategate


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vangils
1 jaar geleden

En zo verdijnen miljarden in zakken van groot verdienens banken energie bedrijven allemaal van het gewone volk met of zonder hoofddoek subsidie ,subsidie,,,,

Lady
1 jaar geleden

Wie kan deze zelfverrijkers en milieu vervuilers stoppen!
Het is toch te gek voor woorden, dat men ‘De Regering’ ten koste van de BURGERS, het KLIMAAT & MILIEU hun gang kunnen gaan tijdens hun tijdelijke zittingsperiode in de Regering. Deze mensen zijn toch niet ‘onschendbaar’. Zij helpen Nederland in rap tempo naar de verdoemenis.
Er moet toch een manier zijn om dieze mensen een halt toe te roepen….

Zionisten, communisten, gloablisme een pot nat !!!!
1 jaar geleden

Om het maar eens heel kort samen te vatten:
Overheid, banken en corporaties zijn er alleen om hun eigen belangen te behartigen. Burgers zijn er alleen om te betalen maar hebben geen enkele macht. Referenda worden aan de kant geschoven, politiek partijen zijn geïnfiltreerd en volkomen losgeraakt van de burgers.

Het is weer het zelfde liedje. Burgers tegenover geld en macht. En wie zitten er weer achter? De J…. Om misselijk van te worden.
https://www.henrymakow.com/2020/02/trump-masonic-jewish-tag-team.html

De enige manier is dat mensen wakker worden en het spel doorzien wat met ze wordt gespeeld.

scherpschutter1943
1 jaar geleden

ze zijn maar op 1 manier te stoppen en dat is met een geweer

Gewoon in Nederland: Zeker 25 zwangere asielzoekers uit West-Afrika verdwenen uit azc’s

Slachtpartij Wageningen: bewoners drie keer 112 gebeld, drie keer ‘geen politiewagen beschikbaar’