Ter info:
Wie opgelet heeft de afgelopen jaren merkt dat de basis zorg steeds verder uitgedund wordt en richting aanvullende verzekeringen gaat.
Mocht u bijv ziekte xxx hebben dan komt u voor aanvullende verzekering x niet in aanmerking maar wel voor aanvullende verzekering y die 15 euro per maand meer moet kosten.
De verzekeraar is niet op de hoogte dat u ziekte x heeft, zou deze wet dus daadwerkelijk er komen dan is de verzekeraar op de hoogte over al uw ziektes/kwaaltjes.
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft onlangs een wetsvoorstel naar de tweede kamer gestuurd waarmee zorgverzekeraars inzage kunnen krijgen in medische dossiers. Dit zou zorgfraude moeten tegengaan, maar deskundigen stellen dat hiervoor een wetswijziging niet nodig is.
Hoeveel zorgfraude er wordt gepleegd is onbekend. De minister liet de Erasmus Universiteit Rotterdam een onderzoek uitvoeren om haar over fraudebestrijding te adviseren. De onderzoekers concluderen dat een wetswijziging juist niet nodig is om fraude op te sporen. Er zijn namelijk voldoende mogelijkheden om met het huidige medisch beroepsgeheim fraude aan te pakken.
Er zouden echter onduidelijkheden bij zorgverleners zijn, waardoor die in de praktijk niet goed weten wat wel of niet mag. De onderzoekers adviseren de minister daarom met opleidingen meer aandacht aan de praktische invulling van het beroepsgeheim te besteden en eventueel met richtlijnen te komen. Een wetswijziging vinden ze niet nodig en ook niet logisch.
Kritisch
Vorig jaar oktober was een meerderheid in de Tweede Kamer al zeer kritisch over het plan van Schippers om het medisch beroepsgeheim in verband met fraude-onderzoek in te perken. Alleen de VVD steunde de eigen minister. De andere partijen begrepen niet waarom de minister zonder duidelijke reden afwijkt van het advies van haar eigen onderzoekers.
Schippers vindt dat zorgverzekeraars op dit moment onvoldoende controles uitvoeren om fraude te bestrijden.
via Security.NL.