in , ,

Target-2 explodeert: Opnieuw Duitse en Nederlandse miljarden naar Italië en Spanje

Het met afstand grootste officiële financiële pyramide schema dat ooit werd opgezet, het Target-2 systeem van de eurozone, is het afgelopen jaar explosief gestegen naar een nieuw record. Uit de statistieken blijkt dat er ook het afgelopen jaar virtueel opnieuw miljarden zijn ‘overgemaakt’ vanuit met name Duitsland en Nederland naar Italië en Spanje, eurolanden die feitelijk totaal failliet zijn. Over amper twee maanden kan het spannend worden als er in Italië –het diepst in de schulden gestoken euroland- weer eens verkiezingen zijn geweest, en het land daarna mogelijk uit de eurozone stapt. Zelfs de suggestie alleen al zal een financiële crisis veroorzaken die zijn weerga niet kent.

Duitsland en Nederland grootste financiers

Het Target-2 systeem is door de Europese elite opzettelijk zo ingewikkeld mogelijk gemaakt, maar is feitelijk heel simpel: lidstaten met een veel te hoog uitgavenpatroon, die veel te veel schulden (blijven) maken, ‘kopen’ op krediet hun welvaart in bij de Europese Centrale Bank, die deze schulden vervolgens op conto van de best presterende landen zet, voornamelijk Duitsland, met op gepaste afstand Nederland.

De allergrootste financier van de eurozone, Duitsland, zag zijn Target-2 vorderingen in een jaar tijd met meer dan € 150 miljard stijgen naar € 907 miljard (december 2017) . De verwachting is dat in 2018 de magische grens van € 1 biljoen overschreden zal worden.

Overigens doet de Duitse industrie ook vrolijk mee: de drie grootste autoproducenten, VW, Daimler en BMW, hebben al voor € 280 miljard aan (auto)kredieten aan klanten en handelaren uitstaan (inclusief leasing), meer dan een verdubbeling in 10 jaar tijd. En dat alles om de verkoopcijfers op papier er leuk uit te doen zien (en de aandelenkoersen op peil te houden). (3)

Inzet Luxemburg statistische truc

Voor euro-financier nummer 2, het nietige Luxemburg, kwam er tot en met november nog eens € 10 miljard bij, waardoor er bijna € 200 miljard op de teller staat. Hoofdfinancier nummer 3, Nederland, zag het ‘positieve’ Target-2 saldo met € 17 miljard stijgen naar € 104 miljard (november).

De inzet van Luxemburg in het lijstje kan niet anders dan een statistische truc zijn, want het totale BNP van het ministaatje bedraagt slechts € 50 miljard per jaar. Dat de centrale bank van het land dan voor ruim 4 x zoveel tegoed zou hebben van de euro schuldenstaten, is buitengewoon onwaarschijnlijk.

Blijven Duitsland en Nederland als de grootste financiers van de eurozone over, met daarachter Finland, dat zijn vorderingen zag stijgen van € 65 miljard naar ruim € 71 miljard.

Italië en Spanje grootste ontvangers

Grootste ontvangers blijven zoals gebruikelijk Italië en Spanje. De cijfers voor beide landen zijn werkelijk schrikbarend. Italië stond in 2008 nog op een kleine plus van € 23 miljard, dat drie jaar later al in een negatieve € 191 miljard was veranderd. Dat bedrag is inmiddels opgelopen naar bijna € 436 miljard, een stijging van € 16 miljard in slechts een jaar tijd.

Spanje doet het niet veel beter. De Spanjaarden begonnen in 2008 al met een negatief saldo van € 35 miljard, en stonden in november 2017 op -€ 367 miljard, € 39 miljard meer dan een jaar daarvoor (2).

Derde grootste schuldenaar is de ECB zelf (€ 230 miljard in het rood, een stijging van € 70 miljard). Griekenland, dat de afgelopen jaren zo in het nieuws was, heeft ‘slechts’ een Target-2 schuld van een kleine € 61 miljard, een flinke verbetering ten opzichte van eind 2016 (-€ 72 miljard).

Transferunie al jaren een feit

Het moge duidelijk zijn dat de eurozone al vele jaren een transferunie is, waarbij de miljarden in één richting stromen: van Noord naar Zuid. Wanneer dit zal eindigen weet niemand – vermoedelijk op het moment dat de financiële wereld zijn vertrouwen verliest in de euro, bijvoorbeeld omdat deze Target-2 saldo’s verder blijven oplopen, en/of de ECB blijft doorgaan met het financieren van de Zuidelijke (staats)schulden door maandelijks tientallen miljarden virtuele euro’s ‘bij te drukken’.

Target-2 schaamteloos onverantwoord

Volgens alle gezonde financieel-economische spelregels is het Target-2 systeem schaamteloos onverantwoord, maar ‘gezond’ en ‘euro(zone)’ zijn twee termen die elkaar al van meet af aan hebben uitgesloten. Dit kan daarom niet anders dan in een ongekende crash eindigen. Die kan theoretisch nog vele jaren op zich laten wachten, maar ook al volgende maand plaatsvinden.

Italië kan instorting veroorzaken

Al op 4 maart kan het spannend worden, als er in Italië weer eens algemene verkiezingen worden gehouden. ‘Die Hard’ Silvio Berlusconi is ondanks tal van schandalen weer terug van nooit weggeweest, en ligt in de peilingen op nr.1. Berlusconi wil naast de euro een parallelle Italiaanse munt invoeren, zodat het land weer concurrerend kan worden.

Zijn oplossing is de meest reële om de eurozone in andere vorm overeind te houden, maar zal de financiële markten tegelijkertijd in grote onzekerheid storten, met het risico op een instorting zodra Berlusconi zijn zin niet krijgt van Brussel, en met zijn land vervolgens de eurozone compleet verlaat.

(1) ECB
(2) Bundesbank via PBoehringer
(3) N-TV

Lees ook eens verder bij de bron: xandernieuws.punt.nl

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

“Agenda 2020” van Al-Qaida uit het jaar 2006: De 7 fasen tot het Kalifaat

Nederland claimt meer dan 100 miljard dollar aan schadevergoedingen via ISDS