in , ,

Top belastingtarief voor allerlaagste inkomens? Normaalste zaak van de wereld!

4812392934 bf2eb5e8f5 bijstand

We weten allemaal dat de topinkomens in de allerhoogste tarieven van de inkomstenbelasting (en andere belastingen) vallen, maar vergeten daarbij maar al te vaak dat ook de allerlaagste inkomens kunnen worden getroffen door een weliswaar verkapte, maar evenzogoed een  100% belastingaanslag door de fiscus. Ja, ook voor de allerzwaksten kent de belastingdienst geen enkel mededogen. Bovendien een situatie die zich op verschillende manieren kan manifesteren.

Een ‘open deur’ is in ieder geval de situatie die zich voordoet op het moment dat we ons wegens desastreus overheidsbeleid in node moeten vervoegen aan het bijstandsloket. Men heeft geen werk, de ww- periode is verlopen, en hoe en waar er ook gesolliciteerd wordt, er blijkt in geen velden of wegen een nieuwe arbeidsplek te vinden. En je bent niet de enige! Ja, en hoe moet je dan je kinderen te eten blijven geven?

Je gaat naar het bijstandsloket waar je al snel duidelijk wordt gemaakt dat indien je een alleenstaande ouder bent of een gezamenlijke huishouding voert, maximaal € 11.790 aan eigen vermogen mag bezitten. (De vermogenstoets) Ben je een alleenstaande zonder kinderen dan geldt een vrijgesteld bedrag van € 5.895

1. Laten we er in eerste voorbeeld eens van uitgaan dat u gedurende de 10 voorafgaande arbeidsjaren in staat bent gebleken om € 20.000 bij elkaar sparen door sober te leven. Uiteraard daarbij uzelf achteraf verwijtend dat u de kinderen door uw spaarzucht eigenlijk veel tekort hebt gedaan. Want was u maar wat vaker naar het pretpark gegaan en had u die ene vakantie toch maar geboekt die de kinderen zo leuk vonden. Maar u deed het niet. Want de kinderen moesten straks toch ook nog gaan studeren?

Maar nu geconfronteerd met een bijstandsuitkering, blijkt dat uw uitkering uit niet anders bestaat dan maandelijks € 1372,- MIN € 1372,- (aanslag 100%) = NUL uitkering. Want pas zodra uw vermogen is afgenomen tot onder het vrijgestelde bedrag (vermogenstoets) verkrijgt u (mogelijk) pas een wettelijk recht op een volledige bijstandsuitkering.

Daar ga je dan met je sober leven, met je sparen voor de kinderen om hen straks een betere toekomst te kunnen bieden. Om hen volledig te kunnen laten participeren(!) in de maatschappij van de toekomst. En uzelf? Uw partner? Ach ja…

2. Stel u heeft op uw 22e een eigen huis gekocht. Dat was niet ongewoon in de 80er jaren van de vorige eeuw. Maar vandaag tegen uw 50e  vertrouwt u de overlevingskansen van uw werkgever niet meer en besluit daarop uw huis te verkopen. En wat blijkt? Het zit u –tegen alle verwachtingen in- deze keer mee. U weet uw eigen huis tegen een alleraardigste prijs te verkopen en uw winst zet u op de bank: € 175,000! U dacht nu juist uw zaakjes goed voor elkaar te hebben, als dan toch plots blijkt dat staat te gebeuren waarvoor u al vreesde: uw werkgever redt het niet.

En na een paar jaartjes ww, geconfronteerd met de bitter harde werkelijkheid op de arbeidsmarkt, nadrukkelijk voor ouderen, moet ook u aanschuiven bij het bijstandsloket. En uw winst? WEG! U gaat eerst uw € 175,000 – € 11.790 =   € 163.210 betalen alvorens u de eerste bijstandeuro zal gaan ontvangen.

En dan kijk je op een dag om je heen en leest de kranten. En juist dan bemerk je dat ook wildvreemde mensen uit den verre vreemde, die pas 1, 2, of 4 jaar in ons land verblijven, bovengemiddeld vaak een bijstandsuitkering krijgen. Waarop jij je afvraagt waarom deze mensen dan géén € 163.210 boete aan de overheid hoeven te betalen en jij wel?Je vraagt je af of je gediscrimineerd word, maar gaat al helemaal aan je verstandelijke vermogens twijfelen als je politici hoort roeptoeteren dat het juist de nieuwkomers zijn die stelselmatig worden gediscrimineerd in Nederland. Maar ondertussen worden jouw € 163.210 wel mooi verdeeld onder heel wat van die nieuwkomers in de vorm van bijstandsuitkeringen. Want daar komt het per saldo feitelijk op neer. En dan is je plotseling  ook volkomen helder voor wie je je al die jaren zoveel hebt ontzegt.

3. Weer een ander voorbeeld van de 100% (verkapte) top-belastingheffing voor de kleinste inkomens betreft de vermogenstoets om voor huursubsidie in aanmerking te komen. Want mochten je ouders na hun overlijden bijvoorbeeld € 50,000- aan je nalaten, en je had als alleenstaande al € 5.895  gespaard (maximum om voor een bijstandsuitkering in aanmerking te komen), ook dan volgt er onverbiddelijk een 100% heffing op die nalatenschap van je ouders die zij uitdrukkelijk voor jou hadden bedoeld en waarover alle denkbare belastingen reeds dik- en breed zijn betaald. De grondslag voor deze 100% heffing zit hem dan weer in de vermogenstoets voor alleenstaanden t.a.v. de huursubsidie die € 21.330,- bedraagt. (Hiervoor hoef je dus uitdrukkelijk niet in een bijstandsuitkering te vertoeven).

Maar hebben al die bijstandsgerechtigden eigenlijk wel een moreel recht op die uitkeringen? Op uitkeringen die de werkenden juist voor hen verdienen? Het antwoord op deze vraag luidt inderdaad maar al te vaak volmondig JA! En hoe dat precies in elkaar steekt leest u in onze eerdere bijdrage “waar zijn de miljoen euro van de (oudere) werkloze gebleven?”

En bovendien niet onbelangrijk: indien de bijstandsgerechtigde al het meerdere boven de vermogenstoets moet afdragen aan de overheid, wat gebeurt er dan eigenlijk met al dat geld? Welnu, dan gaat dat geld bijvoorbeeld ook naar het pensioen van van Rompuy die bij zijn vertrek uit Brussel ruim 630.000 euro meekreeg, of naar andere EU parlementariërs die hun uitkering rechtstreeks van de EU ontvangen en de gehele week sowieso al gratis eten en drinken krijgen uitgedeeld. Die bovendien voor elke dag dat zij in de Europese festiviteiten van Brussel participeren 300 euro EXTRA op de privérekening krijgen overgemaakt boven op een uitkering van maar liefst gemiddeld € 8,000 per maand + diverse onkostenvergoedingen (die niet worden gecontroleerd).

Lees verder via Top belastingtarief voor allerlaagste inkomens? Normaalste zaak van de wereld!.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5552266945 3af1ac2702 henk kamp

Krokodillentranen net voor verkiezingen: Kamp maakt knieval en betuigt Groningers spijt

14127345302 e8e379cfca TTIP e1425375066354

Gewoon, omdat democratie zo 1950 is: Parlementen mogelijk buitenspel bij vrijhandelsverdrag