De euro is een vrije val geraakt. Was de koersverhouding met de dollar in mei 2014 nog 1,40 dollar voor 1 euro, de huidige koers is gezakt naar 1,27. Helaas is het einde van de koersval nog lang niet in zicht. Reden? Het monetaire beleid van de europese centrale bank (ecb).
Door de lage rente, nu nog maar 0,05 procent, en de ophanden geldverruiming door de ECB om schuldpapieren bij de banken te gaan opkopen, waaronder verpakte risicovolle bedrijfsleningen, zogeheten Asset Backed Securities (ABS), komt de eurokoers versneld onder verdere druk te staan. Het opkoopprogramma zal 2 jaar duren en voorlopig is daar een bedrag van 1000 miljard euro mee gemoeid.
Terwijl de Amerikaanse Centrale Bank (FED) de rente langzaam weer laat stijgen gaat de ECB de omgekeerde weg, met alle gevolgen van dien. Door de lage rente en de geldverruiming zal het voor beleggers minder interessant zijn om in de eurozone te investeren. Wat volgt is een kapitaalvlucht naar de dollar.
Volgens monetair econoom George Saravelos van de deutsche bank zal de euro door het huidige beleid, nog maar 0,97 dollar waard zijn in 2017. De gevolgen zullen immens zijn. Zoals gezegd, zal er door kapitaalvlucht minder in de eurozone geïnvesteerd worden. Bij de toch al moeizaam op gang komende economie is dat desastreus.
Prijzen en werkloosheid zullen forst stijgen
Maar dat is nog niet alles. Door de lage koers van de euro zal alles wat wij importeren extra duur worden. nederland exporteert wel veel, wij hebben een handelsoverschot, maar veel van die export zijn bulkgoederen. Denk aan de export van gas. Wat wij massaal importeren zijn consumptiegoederen en grondstoffen zoals olie. Die worden schrikbarend duur. Ook zullen vakanties naar het buitenland fors meer geld gaan kosten.
Lees verder via Citareg.
Foto via HikingArtist.com