in ,

Vrije val van de euro: economie zal crashen in 2017

De is een vrije val geraakt. Was de koersverhouding met de dollar in mei 2014 nog 1,40 dollar voor 1 euro, de huidige koers is gezakt naar 1,27. Helaas is het einde van de koersval nog lang niet in zicht. Reden? Het monetaire beleid van de ().

Door de lage , nu nog maar 0,05 procent, en de ophanden geldverruiming door de ECB om schuldpapieren bij de te gaan opkopen, waaronder verpakte risicovolle bedrijfsleningen, zogeheten Asset Backed Securities (ABS), komt de eurokoers versneld onder verdere druk te staan. Het opkoopprogramma zal 2 jaar duren en voorlopig is daar een bedrag van 1000 miljard euro mee gemoeid.

Terwijl de Amerikaanse Centrale Bank (FED) de rente langzaam weer laat stijgen gaat de ECB de omgekeerde weg, met alle gevolgen van dien. Door de lage rente en de geldverruiming zal het voor beleggers minder interessant zijn om in de eurozone te investeren. Wat volgt is een kapitaalvlucht naar de dollar.

Volgens monetair econoom George Saravelos van de zal de euro door het huidige beleid, nog maar 0,97 dollar waard zijn in 2017. De gevolgen zullen immens zijn. Zoals gezegd, zal er door kapitaalvlucht minder in de eurozone geïnvesteerd worden. Bij de toch al moeizaam op gang komende is dat desastreus.

Prijzen en werkloosheid zullen forst stijgen

Maar dat is nog niet alles. Door de lage koers van de euro zal alles wat wij importeren extra duur worden. exporteert wel veel, wij hebben een handelsoverschot, maar veel van die export zijn bulkgoederen. Denk aan de export van gas. Wat wij massaal importeren zijn consumptiegoederen en grondstoffen zoals olie. Die worden schrikbarend duur. Ook zullen vakanties naar het buitenland fors meer geld gaan kosten.

Lees verder via Citareg.

 

Foto via HikingArtist.com


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zal de doofpot open gaan: Nabestaanden MH17 klagen Timmerfrans aan

We participeren: Steeds meer ouderen betalen voor gezelschap