in , , ,

Weg met je privacy: Opstelten wil bewaarplicht niet tussentijds aanpassen

4638981545 f0578a16fe privacy1

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is niet van plan om de bewaarplicht telecomgegevens tussentijds aan te passen. Dat laat de minister op vragen van Kamerleden van D’66, GroenLinks en SP weten. Aanleiding was onder andere de oproep van burgerrechten Bits of Freedom. Die stelde dat het Kabinet de handhaving van de bewaarplicht per direct moest stopzetten, omdat die volgens de Raad van State en het Europese Hof van Justitie in strijd met de wet is.

“Uit het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie kan worden afgeleid dat het gehele wettelijke stelsel rond de bewaarplicht dient te worden beoordeeld om de vraag van de verenigbaarheid met het Handvest afdoende te kunnen beantwoorden. Tot nu toe heeft noch de Europese noch de nationale rechter geoordeeld over de kwaliteit van de Nederlandse regeling als zodanig.”

Opstelten ziet dan ook geen rechtsgevolgen voor het laten doorlopen van de bewaarplicht, behalve dan dat de telecomproviders verplicht zijn de bewaarplicht na te leven en de in die wet aangewezen telecommunicatiegegevens te bewaren ten behoeve van de opsporing en vervolging van ernstige strafbare feiten. De minister is dan ook niet van plan om de uitvoering van de huidige wet te bevriezen totdat het parlement de voorgestelde wetswijziging heeft behandeld. Opstelten heeft gisteren ook een brief naar de Eerste Kamer gestuurd waarin hij vragen over het onderwerp van Eerste Kamerleden beantwoordt en het belang van de bewaarplicht benadrukt.

Lees verder via PrivacyNieuws.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3540861791 e114342a52 idiots1

Of u het even wil geloven: Gros van politieagenten mentaal gezond

16269437277 cd6cff75a2 NWO

Dit land heeft een verwarde mannenprobleem