in

Wetenschappers alarmeren: massa-extinctie gaande

4a6f1c2bee4c1b51dd55aaea 640 olifant1

Er breekt een tijdperk van massale uitsterving aan, waarschuwen Amerikaanse biologen van de Standford University in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Volgens hun berekeningen zal tussen de 16 en 33 procent van de diersoorten voorgoed uit het dierenrijk verdwijnen.

Dat dieren uitsterven, is geen nieuw fenomeen. In de afgelopen vijfhonderd jaar hebben we afscheid genomen van 320 diersoorten. De overgebleven soorten slonken met 25 procent. Waar het uitsterven voorheen waarschijnlijk het gevolg was van klimaatveranderingen en inslaande kometen, speelt de mens bij het huidige verlies een aanzienlijke rol, ontdekten de onderzoekers.

In de afgelopen 35 jaar verdubbelde het aantal mensen op de wereld. En het is vooral die enorme groei die de rest van het dierenrijk parten speelt. Om al die mensen te huisvesten worden er massaal bossen gekapt, met alle gevolgen van dien.

Vooral grote dieren zullen verdwijnen

Het zijn vooral grote diersoorten, zoals olifanten, ijsberen en neushoorns, die het onderspit moeten delven. Ze zijn door hun grootte een makkelijk prooi voor jagers, verliezen door de ontbossing hun leefgebied en planten zich op minder grote schaal voort. Ze maken dan maar een klein percentage uit van het dierenrijk, maar hun verdwijning heeft ook effect op het voortbestaan van andere diersoorten. Ook dat van de mens.

via TROUW.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Oekraine wat u niet wordt verteld

5030553596 41a85b6416 vestia1

Vestia-koper blijkt Duitse vastgoedhaai