in ,

Zonlicht filteren (geo-engineering) om opwarming tegen te gaan werkt niet

Nu de gevolgen van de klimaatverandering voelbaar worden, gaan stemmen op om het effect te milderen via geo-engineering, zoals het filteren van zonlicht. Geen goed idee, zegt nieuw onderzoek in Nature: het zou immers landbouwgewassen treffen en zo de eigen impact teniet doen.

Als het ons niet lukt om de klimaatverandering op tijd een halt toe te roepen, kunnen we de aarde misschien wel op een andere manier afkoelen? Dat is het idee achter geo-engineering: het ingrijpen op natuurlijke systemen om de klimaatverandering tegen te gaan. Zo kan de hoeveelheid zonnestraling die op de aarde valt in principe worden beperkt door hoog in de atmosfeer fijne sulfaatdeeltjes (aërosolen) te injecteren. Die deeltjes weerkaatsen het zonlicht, waardoor het aardoppervlak kan afkoelen.

Maar de techniek is ook erg omstreden, omdat het neerkomt op een gigantisch, wereldwijd met grote onbekenden. Wetenschappers vergelijken het met experimentele chirurgische ingrepen, die soms meer kwaad dan goed doen.

 

Vulkanen

“Potentiële, onbekende gevolgen maken iedereen nerveus als het aankomt op globale ingrepen, en dat hoort ook zo”, zegt Solomon Hsiang, hoogleraar aan de UC Berkeley en medeauteur van de studie in Nature. “Het probleem met het inschatten van de gevolgen, is dat we geen experimenten kunnen doen op planetaire schaal zonder de daadwerkelijk in te zetten. De doorbraak hier was de ingeving dat we meer konden leren door de effecten van grote vulkaanuitbarstingen te bestuderen.”

De uitbarsting van de Pinatubo in 1991 bijvoorbeeld injecteerde zo’n 20 miljoen ton zwaveldioxide in de atmosfeer en verminderde zo het zonlicht met 2,5 procent en deed de wereldwijde temperatuur met een halve graad Celsius dalen.

Het team onderzocht welke invloed de concentratie van zwaveldioxide had op de productie van maïs, soja, rijst en graan in 105 landen tussen 1979 en 2009. Daaruit bleek dat het effect van een hogere concentratie zichzelf eigenlijk teniet doet.

Aan de ene kant maakt de toegenomen schaduw de planeet koeler, en daardoor groeien planten beter. Maar ze hebben ook het zonlicht nodig om te groeien, en bij meer schaduw wordt hun groei beperkt. Wat betreft de landbouw zijn beide effecten even groot, blijkt uit het nieuwe onderzoek.

“Het is zoals de ene creditcard gebruiken om schulden op een andere af te lossen”, zegt Hsiang. “Uiteindelijk eindig je waar je begonnen bent, zonder het probleem op te lossen.”

 

Niet helemaal afschrijven

De studie betekent niet dat geo-engineering helemaal afgeschreven moet worden, zeggen de onderzoekers. De studie richt zich immers enkel op de landbouw en doet geen uitspraken over andere delen van de economie.

Volgens de wetenschappers kan hun methode gebruikt worden om ook die effecten te onderzoeken, bijvoorbeeld op de economie, de en de werking van natuurlijke ecosystemen.

“De maatschappij moet objectief naar geo-engineering kijken en een helder begrip ontwikkelen over de mogelijke baten, kosten en risico’s”, zegt Jonathan Proctor, hoofdauteur van de studie. “Momenteel is de onduidelijkheid over die factoren veel groter dan wat we wel begrijpen.”

“Het belangrijkste is dat we respect hebben voor de potentiële schaal, kracht en risico’s van deze technologieën”, zegt Hsiang. “Zonlicht is de motor van alles op aarde, dus we moeten de mogelijke gevolgen kennen voor we die kracht proberen beheersen.”

Momenteel de meest zekere manier om schade door de klimaatverandering te vermijden, is de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd terugdringen, besluiten de wetenschappers.

Lees ook eens verder bij de bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wereld Wordt Wakker
2 jaren geleden

Paar opmerkingen:
1. De schaal waarop chemtrails wordt toegepast in niet klein te noemen. Het wordt wereldwijd toegepast en dat riekt naar bepaalde geheime organisaties als Illuminati die op heel veel plaatsen zijn geïnfiltreerd. Hier wordt de idee geponeerd dat het idee vanuit de wetenschap komt. Ik geloof dat niet.
Chemtrails worden gebruikt als wapen om bijvoorbeeld een NIeuwe Wereld Orde af te dwingen.
Vandaar dat gehele streken in de VS als Californië met instrumenten als chemtrails en HAARP worden ingezet om een streek volkomen te dereguleren.
2. Er worden stoffen als aluminium, barium en strontium geïnjecteerd. Geen fijne stoffen en op diverse plaatsen wordt gemeld dat bomen dood gaan …. Aluminium hoort niet thuis in de bodem en eenmaal in de grond is het er ook niet snel weer uit.
3. Het hele CO2 verhaal is onzin. Er zit vrijwel geen CO2 in de lucht (0.035 %). Zelfs al zou het CO2 percentage verdrievoudigen dan nog zou je geen opwarming zien. Bovendien hebben planten CO2 nodig voor hun groei. De CO2 wordt geabsorbeerd en onder invloed van zonlicht omgezet naar O2 en C.
Die laatste wordt door de plant gebruikt voor zijn groei. Dat de CO2 in de lucht zo laag is betekent dus dat planten vrijwel alle CO2 absorberen en dat zij vrijwel tegen verhongeren aanzitten. Vandaar dat tuinders graag zuivere CO2 van vergassers (Pernis) of aardgas gestookte installaties (ROCA) kopen. Ja, kopen! Dat op zich geeft al te denken.
4. Als je de hoeveel zonlicht beperkt kunnen planten ook de CO2 niet omzetten. Iedereen met een klein beetje verstand kan beredeneren dat chemtrails niet tegen broeikas effecten als CO2 werkt.
5. Als er al sprake is van opwarming dan is dat als gevolg van gewijzigde zonneactiviteit of door de aanwezigheid van Nibiru die momenteel in ons zonnestelsel is en langs de aarde en de zon scheert (zoek maar op).
6. Het feit dat met chemtrails wordt gestopt (ik lees dat op verschillende plaatsen geen chemtrails meer worden gezien) heeft mogelijk meer te maken met het feit dat de geldstromen worden afgeknepen naar de organisaties die sproeien (onder andere door de inzet als mensen als Trump). En dat is weer het gevolg van het feit dat op dit moment een ware oorlog achter de schermen wordt gevoerd om een elite van banken en multinationals die achter de schermen alles deed om een wereldregering te vormen met absolute macht. Trump is heel goed bezig maar de MSM in handen van de elite probeert uit alle macht Trump uit het zadel te wippen.

De wereldwijde testen met chemtrails hebben plaatsgevonden gedurende een groot aantal jaren zonder dat de burgers wereldwijd daarover zijn geïnformeerd en waar zij zich over hebben kunnen uitspreken. Sterker nog: overheden kwamen met volstrekt leugenachtige antwoorden als zou het gaan om gecondenseerde waterdamp. Het is volstrekt onacceptabel dat overheden op die manier met burgers omgaan en dergelijke ingrijpende besluiten nemen !! Ik neem dat Rutte CS zeer kwalijk. Overheden zijn er voor de burgers en niet omgekeerd. Gelukkig is er veel gaande achter de schermen en laten we hopen dat NL een democratie wordt (en andere EU landen ook) wat het nu niet is.

jungleelephant
2 jaren geleden

Dus:acuut stoppen met die troep over onze hoofden te sproeien!

Computermodel: Vanaf 2020 zal de levensstandaard fors terugvallen

Criminaliteit in multiculti Amsterdam loopt spuigaten uit