in

Zorginstituut: Neem snelwerkende neusspray die helpt bij een ernstige depressie op in basispakket

Een neusspray die helpt bij een ernstige depressie wordt mogelijk opgenomen in het basispakket. Dat heeft het Zorginstituut het ministerie van Volksgezondheid geadviseerd, en de adviezen van het instituut worden bijna altijd overgenomen.

Het gaat om een spray met esketamine, een variant op de partydrug ketamine. Het is een psychedelisch middel dat ook door de anesthesist in de operatiekamer wordt gebruikt en door ambulancepersoneel, als pijnstilling.

Wereldwijd hebben naar schatting 300 miljoen mensen last van een depressie. Zo’n 20 tot 30 procent daarvan wordt niet geholpen met een normale behandeling.

Voor een deel van hen kan een middel als esketamine een uitkomst blijken te zijn.

Farmabedrijf Janssen, onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson, bracht de neusspray op de markt. Anderhalf jaar geleden keurde de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA het middel goed.

Daarna volgde ook het Europees geneesmiddelenbureau EMA.

Het grote voordeel van esketamine is dat het binnen een paar uur of een paar dagen effect kan hebben. Bij een gewone antidepressiva duurt dit vier tot zes weken.

Lees verder bij de bron: RTL Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Duitse epidemioloog waarschuwt voor misbruik virusmutatie voor paniekzaaierij – ‘In Ierland en GB is aantal gevallen tot 80% gedaald’

Ultralinks Europees Parlement kaapt Corona voor groene waanzin: 37% coronafonds MOET naar klimaatdoelstellingen