170 honden gedood met donateursgeld van Hartstichting

Meer dan de helft van de 323 honden die van 2004 tot 2014 zijn gedood in het proefdiercentrum van de Universiteit van Maastricht, werd betaald met geld van de donateurs van de Nederlandse Hartstichting. Het gaat om in totaal 170 viervoeters, waaronder labradors, afgekeurde politiehonden, greyhounds, golden retrievers en beagles, die omkwamen in twaalf verschillende experimenten. Dat blijkt uit een rapport van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) dat Metro in handen heeft gekregen.

De experimenten kregen in de rapportages van de onderzoekers steevast code 5 mee, de op een na hoogste schaal van pijn. Via een ingebrachte pacemaker zijn bij de dieren gedurende vier weken hartfalen, infarcten en hartritmestoornissen opgewekt. Zo’n 20 procent stierf al tijdens het experiment zelf. De overige honden stierven tijdens een zogenoemd opofferingsexperiment, dat een dag duurt.

Een experiment met 39 labradors dat gepland stond aan de Universiteit Maastricht heeft de afgelopen tijd veel stof doen opwaaien. Nadat de ADC enkele weken geleden hierover aan de bel trok, tekenden 120.000 mensen een petitie tegen de proeven. Het onderzoek, dat wordt gefinancierd door de Britse Hartstichting, werd uitgesteld en maandag werden acht labradors vrijgelaten. Wat er met de andere honden gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Een project genaamd COHFAR is het meest recente onderzoek waar de Nederlandse Hartstichting in participeert. Doel van deze nog lopende onderzoeksreeks is het tijdig herkennen van risico’s op hartfalen of hartritmestoornissen en het verbeteren van de respons op pacemakers en onderhuidse apparaatjes die elektrische schokjes afgeven bij ernstige stoornissen. In Maastricht werden al vijf studies mogelijk gemaakt met geld van het goede doel, waarbij 67 honden de dood vonden.

via Metro.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

 1. Volgens mij kunnen dezelfde onderzoeken plaatsvinden bij mensen.
  Lijkt mij net even interessanter.
  Sorrie, ben boos.

 2. Ik schreef:

  Ik doneer niks meer!!!!😠😤😠😤😠😤

 3. Melinda schreef:

  Echt ziek!!en gebruik geen dieren meer voor proeven!!gebruik maar pedofielen!!en doneren aan goede doelen doen we dus ook niet meer!

 4. mo schreef:

  Pedofielen en verkrachters, moordenaars hebben we ook genoeg minder volle gevangenissen en misschien een kuur voor de kwaal

 5. vanderschelden renilde schreef:

  Er zijn genoeg mensen in de cel die niet waard zijn om hier nog rond te lopen dat ze die gebruiken is voor iets nuttigs dan honden zijn trouw en moorden niet dus keuze vlug gemaakt

 6. Donder schreef:

  Hoax

 7. Marijke schreef:

  Helemaal met de andere eens …bah bah bah….

 8. Ziggy schreef:

  Begrijp me niet verkeerd; ik ben geen voorstander van dierproeven, maar deze vorm van berichtgeving vind ik niet ‘fair’ tegenover De Hartstichting. Zolang er dierproeven ‘nodig’ zijn, of op zijn minst wettelijk verplicht voor medisch onderzoek, zal hier geld aan uitgegeven moeten worden. Omdat collectes een belangrijke bron van inkomsten zijn voor onderzoekslaberatoria(die deels hun geld krijgen van stichtingen, zoals de Hartstichting), zal er altijd een deel van dat geld eindigen bij proeven die het ‘daglicht minder verdragen’… We kunnen de zwarte piet dus wel naar De Hartstichting sturen, maar laten we dan ook Het Nki, Het Longfonds, De Nierstichting etc. mee nemen! Of zullen we gewoon eens investeren in een praktische oplossig? Onderzoeksmethodes waarbij geen slachtoffers vallen… Dat is duur om te ontwikkelen, maar als we daarvoor collecteren, zoals we ook doen om van bijvoorbeeld hart en vaatziekte af te komen… Wie weet gaan we er dan allemaal een beetje op vooruit! In plaats van dat we elkaar allemaal af gaan zitten zeiken! Kortzichtige journalistiek van slecht geïnformeerde dierenliefhebbers met hun goede bedoelingen, helpt op deze manier in ieder geval niemand verder! Foei!

 9. Anna van Unen schreef:

  Wat hebben ze er toch een rotte wereld van gemaakt. GEEN cent meer aan die instanties

 10. johannes schreef:

  Pvd !!! Ik geef zowieso nergens aan, zo blijkt maar weer eens waar het heen gaat !!! Wordt hier zo giga boos van he ! Geef mij maar een paar van de spuiten dan zal ik die zogenaamde proffers wat hier toestemming voor geven wel een paar injecteren ermee , eens kijken hoe hun dat bevalt !!!! Varkens van de laatste groep zijn het !!!!

 11. Ron schreef:

  Tot dat je zelf aan de beurt bent met zware hartfalen
  En ik ben zelf een groot dieren liefhebber
  Dus laten wij nu niet ineens achterbaks worden
  Ergaan ook miljoen varkens en kippen
  Eraan onder zeer slechte omstandigheden alleen om de prijs te
  drukken in de supermarkten

Geef jouw mening

Close
%d bloggers liken dit: