in

3 dagen vasten herstelt het verouderende immuunsysteem

4956163647 0dde9154b4 vasten1

Af en toe 3 dagen vasten. Amerikaans onderzoek laat zien dat we daar mogelijk baat bij hebben als we gezond oud willen worden. Door het vasten worden slapende stamcellen aangezet tot regeneratie door het aanmaken van nieuwe immuuncellen.

Spaarstand

Onderzoekers van de universiteit van Zuid-Californië vroegen een kleine groep kankerpatiënten om voorafgaand aan hun chemotherapie 2 tot 4 dagen te vasten. De chemotherapie zorgt gewoonlijk voor enorme schade aan het immuunsysteem, maar een paar dagen vasten kan het systeem sparen. Door het vasten wordt het lichaam als het ware in een spaarstand gezet en gebruikt het lichaam haar reserves. Niet alleen gebruikt het lichaam de voorraad glucose en vet, ook immuuncellen gaan eraan: ‘één van de dingen waarmee je lichaam energie kan sparen is het recyclen van immuuncellen die niet persé nodig zijn, met name de slecht werkende of beschadigde cellen’, zegt Valter Longo, corresponderend auteur van de universiteit van Zuid-Californië.

Soortgelijke bevindingen deden de onderzoekers ook in muizenstudies: ‘Bij muizen daalde het aantal witte bloedcellen drastisch na het vasten en wanneer we de dieren weer te eten gaven steeg dit aantal snel’. De onderzoekers ontdekten dat vasten de concentratie van PKA verlaagt. PKA is een enzym dat stamcel vernieuwing reguleert. Volgens de onderzoekers is het uitschakelen van PKA essentieel als trigger omdat het hele immuunsysteem daardoor begint met het produceren van nieuwe cellen, het wordt als het ware gereset.

Gezonder oud

De onderzoekers geven aan dat vasten niet alleen voordelig kan zijn voor mensen die chemotherapie ondergaan maar ook voor gezondere veroudering. De onderzoekers zagen namelijk niet alleen een verlaging van PKA maar ook van het groeihormoon IGF-1, dat in verband wordt gebracht met veroudering en tumorgroei. Bij het ouder wordt raken steeds meer cellen beschadigd. Een steeds kleinere hoeveelheid goed functionerende immuuncellen moet ouderen mensen dan ook beschermen tegen aandoeningen. Vasten helpt die bescherming te vergroten.

Lees verder via zaplog.

 

Foto via FNV Bondgenoten cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
df513b2bc5e8aa081d197f93 640 pil1

Ontwormingspil blijkt doorbraak in strijd tegen malaria

4994282725 0afae2c5cb BOA1

De BOA-plaag; 42.028 bestuurlijke strafbeschikkingen, mag dat allemaal zo maar, zonder rechter?