in , , ,

De BOA-plaag; 42.028 bestuurlijke strafbeschikkingen, mag dat allemaal zo maar, zonder rechter?

4994282725 0afae2c5cb BOA1

Loslopende honden, hondenpoep en het onjuist aanbieden van afval. Voor zulke ‘kleine ergernissen’ mogen gemeenten sinds 2009 zelfstandig boetes opleggen. Ze variëren in hoogte. Een hond niet aanlijnen waar dat wel moet, kost 90 euro.

Vijf jaar geleden hadden gemeenten en hun ambtenaren die mogelijkheid net, en toen legden ze 8.324 boetes op. Vorig jaar ging het om 42.028 bestuurlijke strafbeschikkingen, zoals ze officieel heten – ruim vijf keer zoveel. Nog sterker toegenomen in de afgelopen jaren is het aantal wetten dat voorziet in boetes of sancties die bestuursorganen mogen opleggen. In 1999 bestonden ruim twintig wetten die zulke bestuurlijke boetes mogelijk maakten. Vijf jaar later waren dat er 54. Nu zijn het er ruim 130.

Vandaag en morgen bespreekt de Tweede Kamer de begroting voor 2015 van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor 2015, met minister Opstelten en staatssecretaris Teeven (VVD). De kans is groot dat deze wildgroei aan bestuurlijke maatregelen níét aan de orde zal komen….

….Maar er is wel degelijk iets aan de hand met de rechtsbescherming van burgers rond die bestuurlijke maatregelen. …het bestuur heeft afgelopen jaren ook bevoegdheden gekregen die veel ingrijpender zijn voor burgers, en die een serieuze inbreuk kunnen betekenen op hun grondrechten.

Intussen geniet de burger minder rechtsbescherming. Althans, hij hééft die bescherming nog wel, maar moet er zelf voor in actie komen. Maar is die ‘gemiddelde’ burger wel bij machte om dat te doen?

Lees verder via PrivacyNieuws.

 

Foto via …love Maegan cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4956163647 0dde9154b4 vasten1

3 dagen vasten herstelt het verouderende immuunsysteem

6166142873 bc3f996cb7 henk kamp1

OM raakt aangiftes tegen minister Henk Kamp en NAM kwijt