in , , , ,

300.000 burgers in slecht uitgevoerde wanbetalersregeling zorgverzekering

De Nationale ombudsman vindt dat de wanbetalersregeling voor zorgverzekeringen slecht wordt uitgevoerd. Burgers krijgen onvoldoende en onjuiste informatie, ze worden van het kastje naar de muur gestuurd, er wordt na jaren plotseling geïnd en ze worden op een onvriendelijke manier behandeld, constateert ombudsman Reinier van Zutphen in zijn onderzoeksrapport ‘Zorgen voor de toekomst’.

Op dit moment zitten 300.000 burgers in de wanbetalersregeling. Per 1 januari 2017 draagt het Zorginstituut deze taak over aan het CAK.

Al jaren ontvangt de ombudsman klachten over de uitvoering van de regeling. Voor burgers die vanwege hun schulden sowieso al in een kwetsbare positie verkeren, brengen deze uitvoeringsproblemen extra onrust mee. Het Zorginstituut erkent de problemen.

Er zijn achterstanden en er is sprake van zogeheten ketenproblemen met instanties zoals het CJIB. Het CAK heeft toegezegd serieus met de aanbevelingen aan de slag te gaan.

Mensen kunnen in de wanbetalersregeling terechtkomen als zij hun verplichte zorgpremie niet hebben betaald. De kan die persoon aanmelden voor de wanbetalersregeling. Het Zorginstituut neemt dan de inning over, vermeerderd met een opslag.

De wanbetalersregeling is bedoeld om mensen die niet willen betalen af te schrikken, maar in de praktijk worden vooral mensen die niet kunnen betalen getroffen. Achterstanden op zorgkosten zijn, na belastingschulden, de meest voorkomende schulden bij mensen die om schuldhulpverlening vragen.

De ombudsman besteedt al langere tijd bijzondere aandacht aan de rol van de als (belangrijkste) schuldeiser.

Lees verder via de Bron: Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

de anbi ingescreven partijen ( zorg instituut, uwv, belasting dienst , banken en gemeentes,)werken samen om jou als mens die zijn premies niet meer kan betalen ,(om heel erg veel verschillende redenen) kapot te maken dit moet stoppen , bereken je beslag vrije voet vooral als je chronisch ziek bent en aangepaste woning hebt heeft dit zin!!! laat je kenteken op een anders ( vrienden /familie)naam zetten doe hetzelfde met je inboedel zodat deze criminelen je niet nog verder kunnen kapot maken!! podemos nederland voor volks bestuur en volks rechts spraak

Meer doldrieste EU-acties, meer integratie, meer EU, minder inspraak, minder vrijheid, minder welvaart

Privégesprekken van duizenden Nederlanders in handen van Australisch tech-bedrijf